Un total de 15 pastors i gossos competiran aquest diumenge en la cinquanta-unena edició del Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug. Aquest petit municipi del Berguedà espera l'arribada d'unes 5.000 persones, segons ha explicat el batlle Josep Orriols, el qual ha afirmat que les places d'allotjament que té el municipi ja estan força plenes i s'espera que els restaurants "també tinguin molta feina". Amb tot, ha assenyalat que la crisi pot fer canviar una mica les previsions

Per Orriols, el Concurs Internacional de Gossos d'Atura és un esdeveniment "molt important pel poble", ja que "porta molta gent i és una de les activitats turístiques més importants de la comarca". A més, el batlle creu que el concurs de gos d'atura "forma part del patrimoni de Catalunya i per això és important mantenir-lo i donar-lo a conèixer".

L'alcalde de Castellar de n'Hug ha lamentat que "és molt difícil poder tirar endavant el concurs", ja que "no rebem cap tipus de subvenció". "Enguany farem la festa, però cada cop hi ha menys ramaderia, menys pastors i nosaltres som un poble molt petit que no té mitjans econòmics per fer-hi front", ha expressat Orriols. Tot i que aquest any el concurs tirarà endavant, la manca de finançament des de fa tres anys, segons l'alcalde, fa perillar que en edicions posteriors el certamen tingui continuïtat. El concurs costa al voltant dels 18.000 euros.

El certamen que se celebrarà aquest diumenge consta de dues parts: la primera en què hi participen tots els pastors i la segona en què hi concursen només els finalistes. El jurat valora l'obediència del gos i també el fet que superin un seguit d'obstacles com per exemple col·locar tot un ramat d'ovelles dins d'un tancat i tornar-lo a treure.