Fa unes setmanes, el Centre de Recerca i Difusió de la Història Local (CRDHL) de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries va localitzar a través d'un portal de subhastes d'Internet un document de mitjans del segle XVIII referent a la vila de Castelló d'Empúries. Concretament, el document en qüestió -una àpoca o carta de pagament- recollia un pagament que el castelloní Martí Corominas va rebre d'una família castellonina propietària d'un cortal.

En concret, Corominas rebia els diners de la filla i pubilla Eleonor Camps, filla del difunt Jeroni Camps, tot anul·lant així un deute de 21 lliures, 19 sous i 10 diners en moneda de Barcelona contret nou anys enrere, el 1744.

L'àpoca, de 255 anys d'antiguitat, es conserva en perfecte estat. Està escrita en dos fulls de paper -aproximadament de mida DIN A4- plegats per la meitat i cosits amb fil. Està redactada en la seva totalitat en llatí, a excepció d'un fragment en català de l'època, i apareix signada per Narcís Camps, cavaller i al mateix temps notari públic del col?legi de notaris públics i de la notaria pública anomenada 'd'en Bofill' de la vila de Castelló d'Empúries, amb autoritat del comte d'Empúries per a tot el comtat d'Empúries.

El paper està timbrat amb un segell del rei Ferran VI i tenia un cost de 20 maravedís. L'àpoca està datada a Castelló d'Empúries el 10 d'abril de 1753.