La premsa comarcal va confirmar l´any 2015 les "fortaleses" del seu model davant d´una premsa generalista que segueix perdent lectors i ingressos. Les 126 capçaleres comarcals van tenir un petit increment de lectors del paper, 531.000 en total, i un gran creixement del 33,3% usuaris únics mensuals a Internet (1,6 milions). El negoci, sumant ingressos per difusió i per publicitat, va generar 26,8 milions d´euros, un 1,6% més que el 2014. Les dades de l´informe elaborat per la consultora Media Hotline mostren que un 81% dels lectors de premsa comarcal no ho són de premsa generalista, i amb una fidelitat al mitjà que explica que el 53% de les vendes fossin a través de subscripció.

Una dada resumeix la situació del sector, segons il·lustra l´autor de l´informe ´El model de la Premsa Comarcal´, Enric Yarza: El 2012 la premsa comarcal perdia 400.000 euros; el 2015 en va guanyar 800.000. Així ho ha apuntat aquest divendres en el marc del tercer Dia de la Premsa Comarcal, que ha reunit a Barcelona representants del sector d´arreu del país per debatre sobre la seva situació, convocats per l´Associació Catalana de Premsa Comarcal.

La xifra de Yarza és significativa en un context de caiguda de la difusió dels mitjans escrits generalistes (el 2015 a l´Estat va caure un 9,2%, un 7,7% a Catalunya només un 0,8% a la premsa comarcal), i també dels ingressos publicitaris (un 3,5% a l´Estat, un 2,7% a Catalunya). Mentrestant, la premsa comarcal ha aguantat en difusió (petit increment de lectors i lleugera caiguda de la difusió total del 0,8%) i fins i tot creix en ingressos publicitaris (0,8%).

La premsa comarcal té presència principalment a 39 comarques catalanes, i testimonial o nul·la a 3 (Barcelonès, Baix Llobregat i Vallès Occidental. En aquestes 39 comarques, on viu un 48% de la població de Catalunya, "s´hi llegeix el 54% de premsa del país", ha emfasitzat Yarza per remarcar l´interès i l´hàbit de consum de premsa comarcal.

Una de les "fortaleses" de la premsa comarcal és l´exclusivitat dels seus lectors. Segons el mateix estudi, un 81% d´aquests 531.000 lectors no llegeixen més premsa que la seva capçalera comarcal. Quant a l´hàbit de lectura, el temps mitjà de consum se situa en 27,7 minuts diaris.

L´any 2015 les capçaleres de premsa comarcal van vendre 109.000 exemplars, dels quals un 33% de venda al quiosc. Això significa que el 54% de les vendes s´obtenen a través de la subscripció, la qual cosa mostra la fidelitat dels lectors de capçalera comarcal envers el seu mitjà, i al mateix temps ajuda a entendre perquè les vendes d´aquesta premsa no han davallat com amb la premsa generalista.