La 28a edició del festival de fotoperiodisme Visa pour l'Image, celebrat anualment a Perpinyà, centrarà la seva mirada en els dos esdeveniments humanitaris que han marcat l'actualitat de l'any: la crisi dels refugiats i els atacs terroristes perpetrats arreu del món. Amb una assistència rècord de públic al 2015, de 238.000 persones (un 27% d'increment respecte l'any anterior), la mostra s'ha consolidat a nivell internacional. Entre el 27 d'agost i l'11 de setembre, es programaran 25 exposicions, triades entre 4.500 treballs diferents. Des de Perpinyà, el director del certamen, Jean-François Leroy, ha criticat durament aquest dijous el paper dels mandataris occidentals davant el drama migratori i ha assegurat que treballaran per mostrar una àmplia varietat de temes.

Perpinyà tornarà a ser la capital mundial del fotoperiodisme des de finals d'agost i fins a mitjans de setembre. La mostra Visa pour l'Image tindrà aquest any dos clars protagonistes: els refugiats arribats a les fronteres europees i les desenes d'atemptats terroristes comesos els darrers mesos en diferents parts del món, i no sols en el nostre entorn més immediat, tal com ha puntualitzat Jean-François Leroy, director del Festival Internacional de Fotoperiodisme de Perpinyà.

En la roda de premsa de presentació de la 28a edició i acompanyat d'autoritats municipals, Leroy ha dit sentir "vergonya" pel rol que estan jugant els líders del primer món davant la greu crisi humanitària dels refugiats. "La fotografia del nen siri Aylan mort en una platja turca ens va commocionar, i vam dir que no permetríem que allò tornés a passar. Tenim els mitjans per acollir dignament els refugiats. Per què no ho fem? Com s'ha de ser, si no contundent, amb els nostres polítics?", ha reflexionat.

En aquest sentit, ha avançat que bona part del material exposat girarà en torn a aquesta temàtica. Hi haurà el punt de vista de professionals sirians, que "posen en risc" la seva vida per donar testimoniatge del que ocorre al país, en guerra oberta des de fa cinc anys. També es mostrarà el treball de dos fotoperiodistes grecs. I és que els responsables de Visa pour l'Image volen reivindicar els professionals locals que viuen dia a dia aquestes realitats, en lloc de cedir tot el protagonisme a aquells que es desplacen fins als llocs en conflicte només "durant una setmana o deu dies".

Relació "mort-quilòmetre"

Així mateix, hi haurà àmplia presència de fotoreportatges sobre els atacs terroristes que han commocionat ciutats com Beirut, Estambul, París, Brussel·les o Bamako, entre d'altres altres d'una llarga llista. Leroy també ha estat crític amb el tractament mediàtic d'aquests atacs.

Mentre que els atemptats de la capitals francesa i belga van omplir edicions especials de telenotícies durant setmanes, gairebé no es va donar difusió a les morts registrades al Líban tan sols uns dies abans que els terroristes jihadistes desfermessin l'horror a la sala parisina del Bataclan, ha opinat.

"Això vol dir que els que han mort a Beirut tenen menys importància que els de París? Evidentment que França ens queda més a prop, però i què?", ha argumentat Leroy, tot apel·lant a la reflexió al voltant del concepte que ell defineix com a "relació mort-quilòmetre".

Edició "dura" però "variada"

En aquesta línia, ha reconegut que l'edició d'aquest any serà "dura" perquè "el món va malament". Tanmateix, s'esforçaran perquè sigui al més "rica" i "variada" possible. Per exemple, ja s'han anunciat les exposicions de Valerio Bispuri sobre una nova droga altament addictiva estesa a l'Argentina i altres països sudamericans, que es coneix amb el nom de 'Paco'.

Per la seva part, el fotògraf Peter Bauza denunciarà la doble cara del Brasil: mentre s'inverteixen milions en grans infraestructures esportives, centenars de famílies malviuen en edificis ocupats pels 'sense-sostre'. Frédéric Noy mostrarà els estralls de l'homofobia a l'Àfrica.

Hi haurà espai per a conflictes a països com el Kurdistan i Sudan del Sud o el que enfronta israelians i palestins des de fa 70 anys. S'abordarà el tràfic il·legal de marfil al centre del continent africà i centres d'internament per a discapacitats intel·lectuals a Rússia. A més, es recuperarà un reportatge fotogràfic de Marc Riboud sobre com Fidel Castro va rebre la notícia de l'assassinat de John F. Kennedy, fa 52 anys.

Tot plegat persegueix un objectiu, en paraules de Jean-François Leroy: que la gent s'interessi pel món en el que viu. "Durant 15 dies, a Perpinyà es trobaran amb el món real a partir d'impactes fotogràfics. Si aconseguim obrir l'esperit d'almenys dos o tres visitants ja haurem guanyat", ha defensat.

Premis i obertura a la ciutat

Visa pour l'Image compta amb l'entrega de diversos guardons per reconèixer la tasca dels professionals dedicats al fotoperiodisme. L'any 2015 van entregar-se més de 133.000 euros en premis. En paral·lel, l'organització ha donat a conèixer que en aquesta edició hi haurà prop d'un miler de professionals acreditats. De fet, el festival obrirà portes el 27 d'agost per al públic generalista i el 29 d'agost per als professionals.

A més, el certamen s'obrirà a la ciutat amb la programació de diverses activitats a l'aire lliure i per a tots els públics. Una de les més destacades consisteix en una sèrie de projeccions fotogràfiques al vespre a la plaça de la República, entre el 29 d'agost i el 3 de setembre.