Gairebé el 50% de les notícies relacionades d´alguna manera amb la salut mental que s´han publicat a la premsa de Catalunya els últims dos anys tracten el tema de manera "estigmatitzant". Aquesta és una de les conclusions destacades d´un estudi que han dut a terme Obertament, aliança catalana de lluita contra l´estigma en salut mental, i el Grup de Periodistes Ramon Barnils. L´estigma, segons s´indica als informes ´Mites i estereotips sobre salut mental´ i ´Salut mental i violència´, apareix sobretot quan es parla de salut mental com a tema secundari i "s´evidencia" en l´ús inadequat del llenguatge i en l´associació de salut mental amb violència.

Les conclusions dels dos informes són fruit de l´anàlisi de més de 2.000 notícies de cinc dels principals diaris a Catalunya: ´El País´, ´La Vanguardia´, ´El Periódico´, ´El Punt Avui´ i ´Ara´. Se´n desprèn que quan la salut mental és el tema principal de la notícia, el tractament és "acurat" en la gran majoria dels casos. En canvi, quan la salut mental hi apareix de forma indirecta, "sovint" es recorre a trastorns de salut mental per explicar "fets violents difícils d´entendre".

Entre les dades més rellevants de l´informe de 2014, hi ha que la secció de Cultura va ser l´apartat dels diaris "que més va fer servir llenguatge estigmatitzant". En alguns titulars i continguts d´aquesta secció hi van aparèixer jocs de paraules, metàfores o altres recursos sobre terminologia psiquiàtrica que el periodista va fer servir per adjectivar situacions de caos, desorganització, extravagància, impredictibilitat, desconfiança o altres atribucions negatives.

També es destaca que a les seccions de Cultura, Opinió i Internacional s´han usat paraules com psicosi o esquizofrènia amb un ús metafòric i moltes vegades amb un component pejoratiu important. Aquestes tres seccions són, de fet, "les que més abusen d´aquest ús incorrecte" del llenguatge.

Les imatges que acompanyaven la informació escrita dels mitjans han estat valorades com el segon element que va transmetre més l´estigma als mitjans catalans, ja que un nombre considerable ha presentat persones amb problemes de salut mental en situacions desesperades, en imatges enfosquides, en túnels o en un racó.

Pel que fa al 2015, la secció d´Internacional ha sigut "la que més ha transmès l´estigma". Segons l´Observatori de Mitjans i Salut Mental, en notícies sobre actes terroristes, tiroteigs als EUA o l´accident de l´avió de Germanwings "en moltes ocasions" s´ha definit els autors d´aquests fets com a "malalts mentals", s´han utilitzat paraules com "psicosi" o esquizofrènia" per definir situacions de caos, desconcert i alarma social, o s´han citat fonts estigmatitzants "sense contrastar-les amb especialistes".

La secció d´Opinió també "ha contribuït a transmetre l´estigma" en més de la meitat dels articles que han fet referència a la salut mental, sobretot perquè s´han utilitzat termes psiquiàtrics "de manera pejorativa". Els articles que han esmentat la salut mental "amb voluntat de trencar l´estigma" no arriben a l´1%, segons l´observatori.

Finalment, també hi ha apartats per a la ràdio i la televisió. Mentre que la primera és el mitjà que concedeix una proporció "més elevada" de continguts positius -en parla com a tema principal en la majoria dels casos (84%) i contrasta les fonts- a la segona hi apareix un 62% de contingut estigmatitzant quan la salut mental és tractada de forma indirecta.