El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) incoarà un expedient sancionador al Punt Avui TV per no emetre prou programació de proximitat. El CAC va iniciar l’actuació d’ofici en comprovar que el canal “no complia, eventualment” el compromís particular pel que fa al nombre d’hores setmanals de programació de proximitat. Va analitzar, aleshores, una mostra de programació corresponent al període entre el 21 i el 27 d’abril del 2015 i, segons una nota que ha fet pública l’entitat, va “constatar” l’emissió d’un temps “insuficient” de programació d’aquesta mena.

El CAC recorda que el plec de clàusules administratives particulars defineix com a televisió local de proximitat la que es vincula al territori amb infraestructures i capacitat de producció pròpia en la seva demarcació o en una de contigua, promou mecanismes d’accés i de participació de la ciutadania a qui s’adreça, dóna impuls i col·labora amb la indústria audiovisual local.

També s’hi especifica que la programació resultant ha de dedicar la major part del temps d’emissió a continguts relacionats amb l’àmbit de cobertura, les manifestacions culturals, els esdeveniments esportius, l’activitat econòmica, les novetats tecnològiques, les expressions tradicionals, així com la identitat lingüística o històrica del seu entorn geogràfic.

El canal esmentat es va adjudicar inicialment, l’any 2006, a la societat Smile Advertising, que emetia sota la marca comercial Canal Català. El 2012, aquesta societat es va fusionar per absorció amb Publicitat i Comunicació del Vallès. El 2014, el CACA va autoritzar l’arrendament de diverses llicències, entre les quals es trobava la societat esmentada.

La societat arrendatària va ser Xarxa de Serveis i Comunicacions 2014, que emet sota la marca El Punt Avui TV. Com a conseqüència de l’autorització, subratlla el CAC, l’empresa arrendatària assumia els deures i les obligacions que es deriven de les llicències de referència. L’incompliment de l’extrem de les hores de programació seria constitutiu d’una “infracció greu” que es pot sancionar amb multes d’entre 12.001 i 90.000 euros.

Carles Sastre al ‘3/24’

D’altra banda, el CAC considera que l’entrevista a Carles Sastre al programa ‘Més 324’ “no va vulnerar” cap de les previsions de la normativa que regula el servei públic audiovisual de competència de la Generalitat.

L’entrevista es va emetre pel canal 3/24 el 16 de desembre del 2015, a propòsit del Manifest de suport al procés independentista, en el 30è aniversari de la mort de Quim Sánchez. En l’entrevista, el director i conductor del programa, el periodista Xavier Grasset, va presentar l’entrevistat com a “pres polític” i com a “militant històric de l’independentisme”.

El CAC manifesta que ha pres aquesta decisió a partir de la Interlocutòria de 21 de maig del 2010 de l’Audiència Nacional, ratificada pel Tribunal Suprem, referida a un altre dels processats pels mateixos fets que van portar Sastre a la presó. Aquesta interlocutòria detalla, “abastament”, la dificultat en l’apreciació dels fets i planteja la seva “revisió històrica”, més enllà dels veredictes judicials concrets.

L’Audiència Nacional assegurava en aquella interlocutòria que els diferents aspectes de la vida d’aquella altra persona són “escindibles”, fet que fa “perfectament possible llorejar” determinats passatges o moments de la biografia personal, “sense que els controvertits hagin d’enllorar la resta”.

A la vista d’aquesta anàlisi, el CAC ha conclòs que les expressions emprades pel director i conductor del programa no s’estimen contràries a les previsions de la normativa que regula el servei públic audiovisual de competència de la Generalitat, i no incorren en cap vulneració del principi de veracitat.

L’Acord del CAC ha estat aprovat per tres vots a favor, tres en contra i el vot de qualitat del president. Tres membres del Consell han anunciat la presentació de vots particulars.