Girona

El CAC incoa un expedient al Punt Avui TV per no emetre prou programació de proximitat

D´altra banda, l´ens considera que l´entrevista a Carles Sastre al canal 3/24 no va vulnerar la normativa audiovisual

11.05.2016 | 07:48

El Consell de l´Audiovisual de Catalunya (CAC) incoarà un expedient sancionador al Punt Avui TV per no emetre prou programació de proximitat. El CAC va iniciar l´actuació d´ofici en comprovar que el canal "no complia, eventualment" el compromís particular pel que fa al nombre d´hores setmanals de programació de proximitat. Va analitzar, aleshores, una mostra de programació corresponent al període entre el 21 i el 27 d´abril del 2015 i, segons una nota que ha fet pública l´entitat, va "constatar" l´emissió d´un temps "insuficient" de programació d´aquesta mena.

El CAC recorda que el plec de clàusules administratives particulars defineix com a televisió local de proximitat la que es vincula al territori amb infraestructures i capacitat de producció pròpia en la seva demarcació o en una de contigua, promou mecanismes d´accés i de participació de la ciutadania a qui s´adreça, dóna impuls i col·labora amb la indústria audiovisual local.

També s´hi especifica que la programació resultant ha de dedicar la major part del temps d´emissió a continguts relacionats amb l´àmbit de cobertura, les manifestacions culturals, els esdeveniments esportius, l´activitat econòmica, les novetats tecnològiques, les expressions tradicionals, així com la identitat lingüística o històrica del seu entorn geogràfic.

El canal esmentat es va adjudicar inicialment, l´any 2006, a la societat Smile Advertising, que emetia sota la marca comercial Canal Català. El 2012, aquesta societat es va fusionar per absorció amb Publicitat i Comunicació del Vallès. El 2014, el CACA va autoritzar l´arrendament de diverses llicències, entre les quals es trobava la societat esmentada.

La societat arrendatària va ser Xarxa de Serveis i Comunicacions 2014, que emet sota la marca El Punt Avui TV. Com a conseqüència de l´autorització, subratlla el CAC, l´empresa arrendatària assumia els deures i les obligacions que es deriven de les llicències de referència. L´incompliment de l´extrem de les hores de programació seria constitutiu d´una "infracció greu" que es pot sancionar amb multes d´entre 12.001 i 90.000 euros.

Carles Sastre al ´3/24´

D´altra banda, el CAC considera que l´entrevista a Carles Sastre al programa ´Més 324´ "no va vulnerar" cap de les previsions de la normativa que regula el servei públic audiovisual de competència de la Generalitat.

L´entrevista es va emetre pel canal 3/24 el 16 de desembre del 2015, a propòsit del Manifest de suport al procés independentista, en el 30è aniversari de la mort de Quim Sánchez. En l´entrevista, el director i conductor del programa, el periodista Xavier Grasset, va presentar l´entrevistat com a "pres polític" i com a "militant històric de l´independentisme".

El CAC manifesta que ha pres aquesta decisió a partir de la Interlocutòria de 21 de maig del 2010 de l´Audiència Nacional, ratificada pel Tribunal Suprem, referida a un altre dels processats pels mateixos fets que van portar Sastre a la presó. Aquesta interlocutòria detalla, "abastament", la dificultat en l´apreciació dels fets i planteja la seva "revisió històrica", més enllà dels veredictes judicials concrets.

L´Audiència Nacional assegurava en aquella interlocutòria que els diferents aspectes de la vida d´aquella altra persona són "escindibles", fet que fa "perfectament possible llorejar" determinats passatges o moments de la biografia personal, "sense que els controvertits hagin d´enllorar la resta".

A la vista d´aquesta anàlisi, el CAC ha conclòs que les expressions emprades pel director i conductor del programa no s´estimen contràries a les previsions de la normativa que regula el servei públic audiovisual de competència de la Generalitat, i no incorren en cap vulneració del principi de veracitat.

L´Acord del CAC ha estat aprovat per tres vots a favor, tres en contra i el vot de qualitat del president. Tres membres del Consell han anunciat la presentació de vots particulars.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen
Enllaços recomanats: Premis cinema