La Plataforma per la Llengua ha reivindicat aquest divendres l'ús del català als videojocs. Ho ha fet a través d'un acte conduït pel periodista Xavier Pérez Esquerdo als Cinemes Girona de Barcelona. L'acte ha comptat amb la participació dels periodistes esportius Joaquim Maria Puyal, Joan Maria Pou i Francesc Garriga, que a manera de reivindicació, han cedit les veus per narrar una partida de futbol de videoconsola. Puyal ha explicat que fa 40 anys va retransmetre el seu primer partit de futbol en català a la ràdio i ha destacat que va permetre sentir en aquesta llengua "un missatge que arriba a les masses”.

De la seva banda, Joan Maria Pou ha confessat no ser conscient d’aquesta "mancança" al món dels videojocs i ha agraït a la Plataforma per la Llengua que hagi organitzat l'acte, perquè "aquests petits gestos tenen grans impactes“.

El més jove dels locutors, Francesc Garriga, ha revelat que les seves primeres retransmissions les va fer posant la seva veu a partides de videojoc, com ha fet aquest divendres en l'esdeveniment dels Cinemes Girona.

La Plataforma per la Llengua ha aprofitat l'acte per presentar un estudi de la situació del català en aquest sector, que ha estat debatut en taula rodona. Hèctor Fuster, desenvolupador de jocs de consola, ha defensat en aquest sentit la importància de la llengua en l’aprenentatge a través d'aquest entreteniment.

L'estudi revela que només un 9% dels videojocs que hi ha al mercat incorporen el català entre les seves llengües. D'aquests, la majoria han estat traduïts gràcies a la participació popular.

En una segona part de la campanya encetada avui als Cinemes Girona, la Plataforma per la Llengua recollirà peticions per reclamar el #FIFA17InCatalan a través del web canvia.cat. Suma així aquesta iniciativa a les campanyes #NetflixInCatalan i #LinkedinInCatalan, aquesta última actualment en actiu.