El reportatge ´Els ultres prenen partit´, un retrat del funcionament dels ultres dels equips de futbol catalans escrit pels estudiants de Periodisme Sandra Vicente, Grabriel Ubieto i Alba Crespo, ha estat el guanyador del Premi Ramon Barnils de Periodisme d´Investigació impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB). El guardó, dotat amb 1.200 euros i amb la publicació del reportatge al diari Ara, s´ha fet públic aquest vespre a l´Antiga Fàbrica Damm. El reportatge d´investigació premiat se submergeix no només en els grups ultres dels equips de primera divisió, sinó sobretot en els grups ultres dels equips de segona i tercera divisió, així com de categories inferiors.

És inevitable que hi hagi ultres al món del futbol? Com és que hi ha grups ultres feixistes i grups ultres antifeixistes? Fins a quin punt el procés català ha provocat tensions internes en els grups ultres per arribar a dividir-ne alguns o provocar la dissolució d´uns altres? Aquestes són algunes de les preguntes que respon el reportatge guanyador del Premi Ramon Barnils de Periodisme d´Investigació.

El jurat que va valorat els originals rebuts ha estat format per Antoni Bassas (diari ´Ara´), Pep Gimeno (Cugat.cat), Neus Bonet (degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya), David Vidal (professor de Periodisme a la UAB), Dolors Genovés (periodista i documentalista) i David Bassa (president del Grup Barnils). Com que els guanyadors d´enguany han estat estudiants, el jurat ha decidit deixar desert l´accèssit específic per a estudiants de Periodisme, que estava pensat per si el Premi el guanyava un professional i no un estudiant. En aquest sentit, David Bassa ha destacat que, tot i ser la primera edició del premi recuperat, "s´han rebut originals molt interessants".

El president del Grup Barnils, però, ha subratllat que "encara queda un llarg camí perquè el periodisme d´investigació sigui una pràctica generalitzada al nostre país, a la qual se li dediquin recursos, temps i profunditat". La gala del premi ha acollit unes 200 persones i ha estat un punt de trobada del periodisme i la ciutadania interessada en la professió. L´acte ha estat conduït pels periodistes Elisenda Soriguera i Enric Borràs amb diversos parlaments on han recordat la figura de Ramon Barnils i han explicat alguns dels projectes que el Grup Barnils ha impulsat els darrers anys per promoure el periodisme d´investigació, com l´Anuari Mèdia.cat o la col·lecció Periodistes.

El Grup Barnils ha recuperat enguany el Premi Ramon Barnils de Periodisme d´Investigació que fa anys donava el setmanari El Temps per promoure i estendre aquest tipus de periodisme.