"El contingut és el rei", ha proclamat el president de l'Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), Carles Ayats, aquest divendres. L'entitat sosté que la capacitat d'incidència dels continguts de proximitat dels mitjans comarcals i locals són la base del seu model de negoci. Per això, la caiguda de les vendes en els anys de crisi ha estat menor a la de la premsa generalista i li ha permès guanyar "presència de mercat" i recuperar inversió publicitària (un 0,2% després d'anys de caiguda). De mitjana, els mitjans comarcals dediquen un 74% de la seva estructura a la producció de continguts. El resultat d'aquest "esforç" s'ha vist recompensat amb uns resultats d'explotació d'un milió d'euros el 2014.

L'Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC) ha celebrat aquest divendres la segona edició del Dia de la Premsa Comarcal amb una jornada al Born CC, en el marc de la qual el seu president, Carles Ayats, ha esbossat el 'model de negoci' d'aquest sector de la comunicació a Catalunya.

També ha parlat Enric Yarza, president de la Consultoria Media Hotline i autor d'un estudi que radiografia l'estat del sector.

Yarza ha posat l'accent en la capacitat d'aquests mitjans (l'associació aglutina 137 capçaleres, en paper i digitals) per incidir als seus respectius territoris amb continguts de proximitat, "l'oferta més àmplia i diversa de tot el mercat", ha afirmat.

"El conjunt de temàtiques, àmplies i variades, sempre manté l'audiència activa, i la capçalera o la web exerceixen un paper dinamitzador de la vida local", ha destacat Yarza al respecte. Segons ha indicat, aquesta capacitat s'ha traduït, d'una banda, en una major fidelitat de l'audiència (gairebé el 50% dels consumidors són subscriptors del mitjà) i un nivell alt d'implicació i interactivitat entre capçalera i lector. Per a Yarza, aquest tret hauria salvat la premsa comarcal de la gran davallada que ha patit la premsa generalista entre els anys 2011 i 2014.

L'estudi encarregat per l'ACPC sobre el model de negoci de la premsa comarcal ha pres com a mostra 17 dels 137 mitjans que representa i la seva activitat l'any 2014. Segons aquest informe, l'any passat aquestes capçaleres van vendre 67.000 exemplars, la qual cosa suposa una caiguda mínima d'un 1% respecte l'anterior. Una xifra que si es compara amb el 8% de descens de vendes de la premsa generalista, és positiva, en opinió de Yarza. "Hem aguantat millor la situació i guanyem presència de mercat", ha expressat.

Al seu torn, el producte, l'audiència i el seu perfil són valorats pels anunciants, "que fan que es recuperin els ingressos per publicitat", després de diversos anys de caigudes, augmentant-los un 0,2% el 2014.

Segons ha manifestat Yarza, en resum, "el resultat final de l'esforç en el producte i en els canals de distribució, especialment les subscripcions, té recompensa en els ingressos". Combinat amb una "gestió eficient" de les despeses (reduccions de plantilla incloses), el sector en el seu conjunt va obtenir uns resultats d'explotació (bruts) de més d'un milió d'euros, el què mostra un canvi de tendència.

La jornada s'ha completat amb una taula de debat sobre l'actualitat de la premsa comarcal, en la qual han participat el director general d'El 9 Nou', Jordi Molet, el cap de la secció Media de l'Ara', Àlex Gutiérrez, i el vicedegà del Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques, Jordi de Miquel. El debat ha estat moderat pel periodista i guionista Jair Domínguez.

A continuació, el director general del grup Mediapro, Jaume Roures, ha pronunciat una conferència sobre el futur dels mitjans locals, i finalment, el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha clos l'acte.