Un total de 700 periodistes han mort assassinats des de l´any 2006, segons afirma un informe de la UNESCO presentat a París aquest dilluns, Dia Mundial contra la Impunitat dels Crims contra els Periodistes. Això suposa que, de mitjana, cada cinc dies un periodista mor per exercir la seva feina. L´informe, que també s'ha presentat a Londres i Nova York, assegura que en el 90% dels casos els responsables han quedat impunes. "Insto els estats a que prenguin les mesures corresponents per assegurar que es portin a terme les investigacions i els judicis relacionats amb crims contra periodistes", ha assegurat la directora general de la UNESCO Irina Bokova. L'entitat també denuncia que, dels 700 periodistes, un 94% eren locals i només un 6% eren corresponsals estrangers. En el que portem d´any, fins al setembre de 2015, la xifra de periodistes morts ascendeix a 70.

Pel que fa als diferents tipus de mitjans, segons diu l´estudi, els periodistes de premsa escrita van ser els més perjudicats, amb el 40% de les víctimes entre el 2006 i el 2014. Els segueixen els periodistes de televisió amb un 28%, mentre que els de ràdio van representar un 21% de les víctimes. Els periodistes de mitjans exclusivament digitals i multi plataforma van ser el 6% i 5% dels morts. Tot això suposa que el 89% de les víctimes procedien de mitjans convencionals.

Més concretament, entre el 2013 i 2014, la directora general de la UNESCO ha condemnat l´assassinat d'un total de 178 periodistes. D´aquests, un 92% van ser homes.

La regió on més periodistes van morir entre 2013 i 2014 va ser la dels països àrabs, amb un total de 64, el 36% del total, i que converteix la zona en la pitjor per exercir el periodisme. El segon lloc l´ocupa Llatinoamèrica i el Carib que van acumular 51 morts. La segueixen Àsia i el Pacífic amb 30, l´Àfrica amb 23, i tanca la llista el centre i l´est d´Europa amb 10 morts. L'estudi assegura que no va haver cap mort de cap professional de la informació ni a l´Europa occidental ni a Nord-Amèrica.

"La impunitat gairebé total per als autors de crims contra periodistes va contra tot el que representem, els nostres valors compartits i els nostres objectius comuns", ha avisat la directora General de la UNESCO, Irina Bokova, la qual ha afegit que cal frenar aquest crims mitjançant "lleis, mecanismes de protecció i nous recursos". Per altra banda, la periodista Christiane Amanpour i ambaixadora de la UNESCO per a la llibertat d´expressió ha assegurat en un acte a París que cal buscar els responsables. "Quan es fereixen, torturen, empresonen, o eliminen periodistes d´una manera o altra, hem d´assegurar-nos que els responsables retin comptes", ha destacat.