El Col·legi de Periodistes de Girona celebra la 27a edició de les Mosques de la Informació. Aquest 2015, la junta ha decidit distingir amb la Mosca de Sant Narcís l'equip de bàsquet femení Spar Citylift (l'Uni Girona) per haver aconseguit la fita històrica d'imposar-se com a capdavanter a la lliga estatal. La Mosca del Col·legi, que s'atorga en reconeixement a trajectòries professionals, s'entregarà a la revista Presència, capçalera històrica que celebra 50 anys, i a títol pòstum, a la periodista Natàlia Molero. Els guardons, que aquest any són obra de l'artista Sebi Subirós, s'entregaran en un acte a la biblioteca Carles Rahola, on també es desvetllaran els guanyadors de la Mosca Grossa i Borda.

El Col·legi de Periodistes fa 27 anys que organitza les Mosques de la Informació. Els premis es reparteixen en quatre categories diferents, i aquest dimarts s'han donat a conèixer els noms d'aquells guardonats que escull la junta.

Per una banda, la Mosca de Sant Narcís, que s'atorga a persones o entitats que hagin destacat per la defensa dels drets, béns o interessos col·lectius, o bé que hagin difós la realitat gironins més enllà de les seves fronteres naturals. També és decisió de la junta decidir a qui s'entrega la Mosca del Col·legi, que reconeix trajectòries professionals, bé siguin individuals o col·lectives.

Aquest 2015, la Mosca de Sant Narcís s'entrega a les jugadores de l'Spar Citylift Girona, per haver aconseguit la fita històrica d'alçar-se amb el títol de campiones de la lliga femenina estatal de bàsquet. "És un reconeixement a aquest èxit, però també per la manera com hi van arribar: amb uns recursos més aviat migrats, amb molta modèstia i amb molta humilitat", ho ha justificat el president de la junta, Joan Ventura. I hi ha afegit: "És una mosca molt merescuda, per a un equip que amb mitjans precaris ha aconseguit arribar a l'elit".

Dues trajectòries

La Mosca del Col·legi aquest any distingeix dues trajectòries. Per una banda, la de la revista Presència, que celebra el mig segle d'existència. "És un aniversari molt significat, perquè d'ençà del moment en què va néixer Presència ja va ser un revulsiu; i al llarg dels anys, va marcar una època, no tan sols a Girona sinó arreu del país", ha concretat Ventura.

Fundat el 1965, el setmanari s'editava d'inici en castellà, però tres anys més tard, sota la direcció de Narcís-Jordi Aragó, ja va passar a publicar-se íntegrament en català. Durant aquest mig segle, Presència ha passat per tota mena de vicissituds (inclosa una suspensió durant la dictadura) però arriba als 50 anys amb bona salut, convertida des d'en fa trenta en el suplement dominical d'El Punt Avui.

El col·legi també ha volgut reconèixer a títol pòstum la periodista Natàlia Molero, que va morir el passat juliol a conseqüència d'un càncer. Durant la seva trajectòria, Molero va compaginar la literatura i el periodisme amb la política. Va ser coordinadora territorial del Departament de Cultura, regidora de CiU a l'Ajuntament, directora de la Filmoteca de Catalunya i, d'ençà del 2011, directora de la Casa de Cultura de Girona. "Sempre que va poder, va col·laborar amb el col·legi i va participar amb les nostres activitats", ha recordat Ventura.

La Grossa i la Borda es desvetllen dijous

Les altres dues categories en què es divideixen els guardons, la Mosca Grossa i la Borda, les proposa i vota la mateixa professió. La primera es lliura a aquella persona o entitat que faciliti la feina als periodistes; la segona, per contra, a aquells qui els dificulten la tasca.

Aquest 2015, els nominats per a Mosca Grossa són el regidor de l'Ajuntament de Girona Joan Alcalà; l'excap de premsa de l'Ajuntament de Figueres, Jordi Arranz; el rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet, i la cap de premsa del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, Verónica Mas.

Pel què fa a la Mosca Borda, els nominats a rebre-la són el regidor de l'Ajuntament de Girona Carles Ribas, el gabinet de premsa del Departament d'Agricultura i el servei de premsa de l'Hospital d'Olot.

Els guanyadors dels guardons, però, no es desvetllaran fins dijous, durant l'acte que se celebrarà a la nova biblioteca Carles Rahola de Girona. El president de la junta, però, sí que ha avançat que les votacions -que es van tancar ahir- han estat bastant ajustades. En el cas de la Mosca Grossa, el guanyador ha rebut el 32% dels vots (davant el 29, el 20 i el 19% dels tres restants). I en el cas de la Borda, el 46% de les votacions (enfront el 40 i el 14% dels altres dos).

Contrapès al pensament establert

L'artista escollit per crear el guardó d'aquesta 27a edició és Sebi Subirós. La Mosca d'aquest any combina ferro colat i plàstic. Es basa en una mosca i una manuella de 5 quilos de pes (que l'artista va trobar en un mercat de vell i volia reproduir en alguna peça). La manuella està lleugerament inclinada, decantada per la mosca.

Subirós explica que amb aquesta peça ha volgut fer "una al·legoria de la professió". Després de consultar a l'enciclopèdia les diferents tipus de mosques (la tsé-tsé, la del vinagre, la tricolor, etc.) va decidir quedar-se amb "la collonera". "És aquella incisiva i que incomoda, però que també és capaç de bellugar o desequilibrar el pensament únic; per això l'he col·locada sobre aquest pes, per demostrar que tot i ser ínfimament més petita, té capacitat per desequilibrar-lo", precisa Subirós.