Girona fa un pas més en l'àmbit de les noves tecnologies. Des d'aquest diumenge ja disposa del seu IgersMap, un mapa dels punts més interessants des del punt de vista fotogràfic creat per i per a instagramers, els usuaris de l'aplicació Instagram. Un mapa no oficial, diferent del que ofereixen els guies turístics, i que proposa una nova fórmula de mirar la ciutat. Es tracta d'un projecte on han participat 113 instagramers del municipi i s'han recollit 482 fotografies de 116 localitzacions diferents. El mapa es divideix en dos parts, els punts populars com el pont de les Peixateries Velles o la Catedral, on s'han captat més instantànies, i els punts per descobrir, aquells que tenen un encant especial.

Aquest diumenge s'ha presentat el mapa IgersMap de Girona, un plànol fotogràfic fet per i per a usuaris de l'aplicació Instagram: els instagramers. Més d'una cinquantena de persones han omplert els Jardins de la Mercè per participar en la inauguració d'aquesta iniciativa que va néixer l'any passat a Tarragona arran de la 'Pilon's street', una celebració que es porta a terme al carrer Compte de la capital tarragonina on un cop a l'any els artistes pinten els pilons que s'hi van instal·lar per impedir el pas de vehicles.

D'aquesta manera, Girona es converteix en la segona ciutat catalana que disposa d'aquest mapa original i una de les primeres de tot l'Estat. Durant aquests últims mesos del 2015 està previst que Saragossa, Bilbao, Barcelona i Madrid es sumin al conjunt de ciutats que compten amb un IgersMap. Es tracta d'una forma diferent de veure la ciutat, una guia fotogràfica que mostra el municipi des d'una perspectiva diferent utilitzant el focus i la mirada dels usuaris d'aquesta aplicació que ja utilitzen ciutadans d'arreu del món. L'IgersMap de Girona és un projecte col·laboratiu on hi ha participat un total de 113 instagramers del municipi que han penjat 482 fotografies de 116 localitzacions, dividides entre punts populars i punts per descobrir.

Rosa Comes, cocreadora del projecte, explica la diferència entre els dos conceptes: "Punts populars són aquells des d'on es fan més fotografies, d'on shan rebut més de deu imatges, i els punts per descobrir són aquells espais amb encant que no són tan reconeguts". A tall d'exemple, el pont de les Peixateries Velles, la Catedral, la Muralla, el parc de la Devesa, el passeig Canalejas, la plaça de Catalunya, la plaça de la Independència, el pont d'en Gómez, el pont de Pedra, el pont de Sant Agustí, el de Sant Feliu o la pujada de Sant Domènec són part dels punts populars. És a dir, els preferits pels instagramers gironins.

La iniciativa va arrencar el passat mes de gener i a l'abril, amb l'ajuda del col·lectiu 'Instagramers Girona' - que aplega uns 5.000 comptes- es va fer una campanya per recollir les imatges que finalment s'han penjat al mapa. Els participants, que havien de ser veïns de la ciutat, havien de respondre la pregunta 'On portaries a un amic instagramer que visités la ciutat a fer fotos de 10'. Només es podia enviar un màxim de cinc instantànies dels punts preferits. D'aquesta manera, es volia detectar aquells indrets amb especial interès tant pel que fa als veïns de la ciutat com pels possibles turistes.

El mapa ja es pot consultar en diferents plataformes a través de la web: 'http://igersmap.com'. Com Tarragona, la capital gironina també compta amb un mapa en paper, en format físic, perquè els turistes i visitants que passin per les oficines de turisme de la ciutat puguin agafar-lo. Una publicació que inclou una imatge de cada un dels instagramers que ha participat en el projecte. De moment, s'ha fet una primera tirada de 2.500 exemplars però la voluntat és que es pugui trobar durant tot l'any a les oficines municipals.

A més, el mapa es pot anar ampliant i alimentant amb noves imatges. "La gràcia és que no es quedi sempre amb els mateixos punts", ha explicat Comes qui ha assenyalat que es poden portar a terme noves campanyes o projectes com 'Instawalks' per anar afegint noves instantànies.

"Hi havíem de participar sí o sí", assegura Puigdemont

De cara al futur, la creadora ha detallat que els agradaria expandir-se i crear IgersMap a pobles d'arreu de Catalunya com també a ciutats d'altres països. "De moment ja hem rebut el suport d'Estrella Damm i tot està per veure, la qüestió és trobar la fórmula d'arribar a totes les comunitats d'instagramers", ha assenyalat. Tal i com destaca la creadora, el món d'Instagram és molt vocacional però tenen clar que volen obrir noves portes. "Des del nostre punt de vista, Itàlia és força recomanat perquè fa temps que tiren endavant iniciatives originals i França també s'està posicionant com molt actiu", ha assenyalat Comes.

Per la seva banda, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha assegurat que el projecte ofereix una nova possibilitat de "promocionar" la vila a través de les xarxes socials i s'emmarca en el conjunt d'iniciatives i projectes que estan emprenent en l'àmbit de les noves tecnologies. "Ens semblava que havíem de participar i ser-hi, sí o sí", ha conclòs.