La caiguda del mercat publicitari a Catalunya va continuar durant el 2012. Així ho indica un estudi presentat aquest divendres a la Facultat de Comunicació Blanquerna, que xifra la caiguda en el 14,9%, un 1,5% menys de la registrada al conjunt de l'Estat. I és que segons la responsable de l'estudi, Patrícia Sànchez, el comportament del mercat català, amb un inversió total de 825 milions d'euros, el 20,9% del total de l'Estat, "és més positiu". Del total d'inversió publicitària a Catalunya, 264,7 milions, un 32%, és va destinar a mitjans de comunicació catalans. Pel que fa als anunciant, els principals van ser, per aquest ordre, els dels sectors de l'alimentació, l'automoció i la higiene i la bellesa.

Segons l'informe elaborat per Infoadex i presentat aquest divendres al matí, el mercat publicitari català està superant lleugerament millor la crisi que l'espanyol. Així, mentre que a Catalunya la inversió publicitària va caure el 2012 un 14,6% per situar-se en els 825 milions d'euros, a la resta de l'Estat la caiguda va ser del 16,4%, amb una inversió total de 3.943 milions d'euros en mitjans de comunicació convencionals.

Del total de la inversió dels anunciants catalans, el 38,3%, uns 101 milions d'euros, es va destinar a premsa escrita, la televisió, amb 68,8 milions, va rebre el 26%, i la ràdio, es va quedar amb el 8,1% del total de la inversió.

Precisament, a la ràdio pertany l'únic mitjà de comunicació que l'any 2012 va veure créixer els ingressos per publicitat a Catalunya. Va ser RAC1, del Grup Godó, que va veure incrementar la partida publicitària un 5,2% per representar el 2% del total de la publicitat en ràdios del conjunt de l'Estat.

Sempre segons dades pròpies d'Infoadex, dels 825 milions d'euros d'inversió publicitària generats a Catalunya, 264,7 milions d'euros, el 32% del total, es va invertir en mitjans de comunicació del país.

També es mantenen en el mateix ordre d'any anteriors els anunciants que més han invertit en publicita. Segons Infoadex són, per aquest ordre, els de sectors com l'alimentació, l'automoció i la higiene i la bellesa, amb un despesa mitjana per anunciant de 151.632 euros, una xifra que es manté a la de l'any 2011.

Per últim, i pel que fa a la distribució territorial de la inversió publicitària, la província de Barcelona acapara el 97,6% de la inversió, per un 1,1% de la de Girona un 0,8% la de Lleida i un 0,4% la de Tarragona.