Una acció tan senzilla com pot ser travessar un carrer pot representar una odissea per a les persones amb mobilitat reduïda, sobretot perquè hi ha voreres que fan escaló. Nens i nenes d'entre 8 i 10 anys, de la branca de Llops i Daines de l'Agrupament Escolta i Guia Xiprers al Vent, han pres consciència de les dificultats a les quals s'enfronten diàriament les persones que es mouen en cadira de rodes per una ciutat com Figueres.

Aquests infants han acompa­nyat un grup d'usuaris del Centre de Lleure El Dofí a fer un passeig per carrers del centre, i junts han topat amb els obstacles físics que impedeixen una accessibilitat còmoda a les persones amb discapacitat. Al mateix temps, han anat senyalitzant aquests espais amb rètols en els quals es pot llegir: "Per aquí no puc passar".

Malgrat la bona voluntat municipal d'eliminar el màxim de bar­reres arquitectòniques de Figueres, la ciutat encara viu d'esquena a les cadires de rodes. Per a les persones amb minusvalidesa, falta una clara sensibilitat urbanística per atendre les seves necessitats més quotidianes.

Davant d'aquesta situació, Llops i Daines han dibuixat, sobre un mapa, aquells punts del recor­regut que van fer amb els joves d'El Dofí per on resulta impossible passar si et mous en cadira de rodes. I l'han fet arribar a l'alcaldessa, Marta Felip, perquè prengui les mesures pertinents que ajudin a solucionar aquests problemes de mobilitat.

Juntament amb el mapa, l'alcaldessa ha rebut també una carta en què els escoltes li expliquen com es va gestar el seu projecte comú, un dissabte a la tarda, d'aquest mes de juny. Es van reunir tots a la plaça del Gra, es van dividir en tres grups i van iniciar rutes per Figueres per detectar i fotografiar bar­reres arquitectòniques. "Tot i que el centre de la ciutat està molt ben adaptat, hem vist que encara hi falten millores com ara voreres més amples i més rampes", li han escrit els escoltes de La Salle Figueres a Marta Felip.

Les principals dificultats d'accessibilitat les han trobat a prop del centre urbà. "Algun exemple clar són el carrer Cabanes i el seu paral·lel, els quals no tenen cap vorera adaptada o no tenen vorera directament", lamenten Llops i Daines, que també han assenyalat dos punts de la Rambla, els car­rers Caamaño i Lasauca, l'avinguda Salvador Dalí, el carrer Col·legi i la plaça Catalunya, entre altres espais amb obstacles.

Per concloure la seva carta, fan una proposta a l'alcaldessa: "Com a conscienciació per a la ciutadania hem pensat que un dia, tranquil·lament, podríem passejar plegats en cadira de rodes, per entendre com se sent aquest col·lectiu davant els impediments de la ciutat i reivindicar-ho plegats".