El passeig d'Empuriabrava presentarà un aspecte renovat de cara a la temporada d'estiu. Les reformes urbanístiques del front marítim s'han dividit en quatre fases, i actualment s'està acabant d'executar la tercera.

Ara com ara, els operaris estan treballant per acabar de fer la connexió entre els dos espais del passeig: l'interior i l'exterior. "Aquesta zona ocupa més d'un 60% de la superfície del passeig. És la més visible, i a la qual es donarà més utilitat. Aquest serà un lloc a través del qual es vehicularà la vida social del municipi", apunta el regidor d'urbanisme i activitats Josep Maria Canet. La zona central del passeig estarà pavimentada amb sauló, un material que permetrà que el terra sigui tou, i farà més agradables les passejades i pràctiques esportives per aquella zona. Aquest paviment és el que enllaçarà les diverses zones d'activitat com l'espai de petanca, els parcs infantils o les pistes esportives, que estan a una banda i altra del passeig.

Paral·lelament a aquest projecte, se n'executa un altre que es tracta d'enjardinar aquesta mateixa zona. A les vores del passeig, s'hi col·loquen unes motes amb vegetació autòctona de baix consum d'aigua que serviran per unir les diverses illes de terra.

L'enjardinament no estava previst en les quatre fases del projecte, però s'ha considerat oportú afegir-lo. Amb aquest matís en l'obra, l'equip de govern volia fer "una reforma integral". La partida inicial establerta per la reforma era de 3,2 milions d'euros, i totes les obres s'han executat amb aquest pressupost del projecte bàsic. El que s'ha estalviat el consistori amb la proposta de l'empresa adjudicatària és la partida que s'ha destinat per finançar l'enjardinament, que tenia un cost d'1,4 milions d'euros. Finalment, però, gràcies a subvencions de diferents administracions, la xifra invertida ha estat d'1 milió d'euros. "Finalment, no s'ha hagut d'augmentar gaire la partida destinada en un inici", manifestava el regidor.

Si el calendari d'obres segueix el ritme previst, el 23 de juny les reformes d'aquesta tercera fase i de l'enjardinament ja s'hauran acabat. Per posar punt final a les obres, només faltarà concloure la quarta fase del projecte, que consistirà a acabar la banda de carrer que dona a la platja. En aquests moments, el consistori està redactant el projecte, i al mes de setembre es traurà la licitació d'obres. Es preveu que la reforma ja estigui acabada després de finals d'any. Aquesta aturada temporal de les obres, entre una fase i l'altra, s'explica pels condicionants de la temporada d'estiu i el Festival Medieval.

La Muga B i l'avinguda Marinada

L'Avinguda Marinada tindrà voreres a la meitat que no n'hi ha.

En aquest moment, aquesta és l'obra de més envergadura d'Empuriabrava, però també hi ha altres projectes als quals s'ha destinat una partida important i que estan en execució.

La primera és la millora urbanística de la Muga B, uns barris molt degradats que presenten un alt índex de conflictivitat. L'Ajuntament ha pavimentat carrers, faran sortides fluvials, han arreglat voreres i l'enllumenat per tal de millorar les condicions d'habitabilitat del barri. La partida destinada al projecte ha estat de 90.000 euros, i l'obra estarà acabada a finals de juny.

L'altre projecte és la reforma de l'avinguda Marinada, que de moment té destinat un pressupost de 250.000 euros. La via té una meitat sense asfaltar, com fa trenta anys. L'Ajuntament vol fer-hi voreres i una adequada evacuació d'aigües fluvials. "La Marinada és una avinguda principal. Quan plou és un fangueig, i això dona molt mala imatge. Aquesta és una obra que s'ha de fer, i que els veïns agrairan molt", diu el regidor. Les obres d'arranjament de l'avinguda s'iniciaran entre la tardor i l'hivern.

Les quatre propostes urbanístiques en marxa de Castelló

Empuriabrava ocupa set vegades la superfície de Castelló. Per això, segons diu el regidor Josep Maria Canet, "és normal que s'hagin de fer més obres a Empuriabrava que a Castelló", que afegeix que "a Empuriabrava fa temps que no s'hi fan reformes. Tot el que no s'ha fet fins ara, s'ha de fer".

A Castelló d'Empúries, però, també hi ha diversos projectes urbanístics programats.

El primer és a la plaça lateral de la Basílica, a la zona on es varen fer les excavacions, motiu pel qual s'ha endarrerit l'obra. Des de fa tres anys, hi ha una partida destinada a l'adequació d'aquella plaça. El que es planteja és fer un espai pavimentat amb aparcaments, i una plaça tova que enllaci la plaça de la Basílica amb el paller d'en Melino, un espai enjardinat que serveix de mirador.

La segona obra que consta és l'enllumenat del Passeig de les Oques, un procés que s'ha endar­rerit per un problema relacionat amb la licitació del material. Ara mateix, el projecte s'està a punt d'acabar.

La pista de l'Ajuntament és la tercera obra en marxa. Es vol arranjar i canviar el paviment del claustre del convent de Sant Domènec i la pista del mig.

Al nucli antic hi ha el quart projecte que està fent l'Ajuntament. El centre històric està pavimentat de nou amb pedra, i la seva idea és estendre una mica més aquesta reforma fins al carrer del Vi, el car­rer de la Fruita, i el carrer Paireria Vella. Per poder fer-ho, però, es necessita soterrar tots els serveis. La línia elèctrica i de telèfon, per exemple, haurien d'anar soterrades i, després es podrà pavimentar.