Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra de la Unitat Operativa de Mobilitat de la Divisió de Transport han desarticulat una organització criminal que furtava a turistes a les àrees de servei de l'AP-7 des de la Jonquera fins a Tarragona. Els 15 detinguts, d'origen kosovar, sostreien objectes de valor i diners de l'interior de vehicles estacionats després de distreure els seus ocupants als quals els deien que tenien la roda punxada i simulaven que els ajudaven. Les detencions es van fer el passat 6 de juny a les localitats de Castelldefels, Badalona, Barcelona i Vilanova i la Geltrú i estan acusats com a presumptes autors dels delictes de furts, contra la seguretat del trànsit, falsificació documental, un robatori amb intimidació.

Un dels detinguts va ser alertat de l'operatiu policial i es va escapolir per l'autopista sentit València, després d'un llarg seguiment policial que va acabar amb la seva detenció a Vilanova i la Geltrú.

Els detinguts, gairebé tots multireincidents, acumulen centenars d'antecedents policials i alguns dels membres, ara detinguts, ja actuaven l'any 2013 quan els Mossos d'Esquadra els van detectar i detenir en diverses ocasions i operatius policials.

La investigació, que s'ha allargat gairebé 6 mesos i que ha comptat amb la col·laboració de l'empresa Abertis autopistes, es va iniciar a finals de l'any passat quan els mossos van tenir coneixement que s'havia produït un furt de 27.000 euros a l'AP-7 al km 120. Durant aquest temps, els investigadors han acreditat que els detinguts tenen un grau d'especialització molt elevat, perfeccionat al llarg dels anys, i que els membres de l'organització tenen uns rols definits i escullen víctimes majoritàriament d'origen estranger, per les grans quantitats de diners que acostumen a portar ja que estan de vacances. Actuaven en tres grups però es coordinaven i estaven dirigits per quatre caps de l'organització.

L'organització desarticulada té una forta base establerta a Catalunya i es nodreix de components itinerants que aprofiten per actuar la temporada d'estiu en què hi ha una major afluència de persones estrangeres a les autopistes. Posteriorment per evitar que la policia els detingui abandonen el país durant un temps i continuen actuant en altres països. Així mateix, tots ells utilitzen documentació falsificada de forma habitual per identificar-se quan son detectats per agents de policia, així com per llogar els vehicles.

Dels investigats que formen l'organització criminal, només 6 d'ells tenen domicili estable al nostre país, mentre que la resta s'allotjaven de forma temporal a Catalunya en diversos hostals i hotels de diferents poblacions durant el període que s'organitzaven per cometre els furts. Altres integrants del grup canviaven contínuament els domicilis on vivien per tal de dificultar la feina dels investigadors, mentre que els que vivien en domicilis estables han pres mesures de seguretat molt avançades per evitar ser detectats i seguits.

El grup actuava de dues maneres per abordar les seves víctimes. D'una banda, el modus operandi utilitzat pels autors ha estat la modalitat de “punxarodes”, que consisteix en què els autors punxen una roda al vehicle de la víctima, posteriorment el segueixen fins que la víctima s'ha d'aturar al voral, moment en què els autors també aprofiten per aturar-se i sostreure els objectes de l'interior del vehicle. En d'altres ocasions, de fet en la majoria, donat el grau d'especialització adquirit, ja no els calia punxar la roda del vehicle de les víctimes, simplement una vegada que havien detectat el vehicle que volien assaltar, el feien aturar al voral o en la mateixa àrea de servei o descans de l'autopista, fent indicacions com si tinguessin un problema al vehicle. Una vegada aturats i amb l'excusa de prestar auxili, els autors distreien les víctimes mentre aprofitaven per sostreure els objectes de l'interior del vehicle.

El detinguts, amb diversos antecedents a diferents països d'Europa com França, Alemanya i Itàlia, utilitzaven vehicles de gamma alta per garantir una fugida ràpida després de cometre els fets o per fugir de la policia en cas de ser descoberts.

Fins ara, els investigadors han pogut implicar-los en una cinquantena de fets comesos en els 6 mesos que ha durat la investigació en què haurien obtingut més de 150.000 euros de benefici en metàl·lic, divisa estrangera i objectes de valor com joies o electrònica.

Els mossos han constatat que els investigats han fet transferències econòmiques de petites quantitats però periòdicament per valor de més de 30.000 euros en el període investigat.

Un cop els mossos els van detenir, el passat 6 de juny, en el marc de 5 entrades i registres consecutius, una a Castelldefels i quatre a Barcelona es van localitzar 15.000 euros en efectiu, divisa estrangera de diferents països, com ara slotys de Polònia, ariarys de Madagascar, bolívars de Bolívia, pesos argentins, lliures esterlines, dòlars americans, dòlars canadencs, levas de Bulgària, leus de Romania i francs suïssos.

També es va localitzar documentació d'ingressos monetaris a tercers per valor de 12.000 euros, joies, bosses de mà presumptament sostretes i objectes d'electrònica tipus telèfons mòbils, càmeres fotografia i documentació dels membres de l'organització falsificada.

Els quinze membres del grup detinguts van passar a disposició judicial el 8 de juny. El jutge va decretar llibertat amb càrrecs per tots ells amb diferents mesures cautelars, i va decretar ordres d'allunyament de 200 metres de l'autopista AP-7 sense limitació territorial per a dotze d'ells.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Consells per evitar furts a les autopistes

- En cas d'avaria del vehicle (punxada de rodes o manifestacions de segones persones de foc als neumàtics) atureu-vos en un lloc segur amb els elements de seguretat (armilles i triangles emergència), tanqueu el vehicle i presteu atenció a les persones que s'aturen per tal d'ajudar donat que podria tractar-se de possibles lladres.

- Guardeu els objectes de valor en un lloc no visible del vehicle.

- Si us atureu per descansar, presteu especial atenció a les distraccions per part d'altres persones i en cas de baixar del vehicle per descansar tanqueu-lo sempre amb clau.

- En cas d'accedir a l'interior del restaurant o zones de pícnic és necessari tenir en tot moment les pertinences controlades.

Si heu estat víctima o testimoni dels fets, cal que truqueu immediatament al telèfon d'emergències 112 i aporteu el màxim de dades dels autors (vehicle i descripció) i el lloc dels fets.