Les precipitacions que han caigut les darreres setmanes a les comarques gironines han contribuït a augmentar els cabals dels rius i omplir considerablement els embassaments. Així ho han constatat dades proporcionades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que posen de relleu que la mitjana del cabal del Ter aquest 2018 es troba a 43m3/s, mentre que durant la mateixa època de l'any passat se situava aproximadament als 10 m3/s.

També s'ha de tenir en compte que la província de Girona i, en general, la majoria de zones de Catalunya es poden considerar boscoses i la terra dels punts forestals és la primera d'absorbir la pluja. La majoria d'aquesta aigua retinguda per la vegetació queda en bassals o bé a la capa superficial del sòl, s'acaba d'evaporar, i finalment no arriba als rius.

Tot i això, és en períodes de precipitacions continuades i persistents quan aquests boscos s'omplen d'aigua, i en el moment en què ja no en poden captar més la resposta del riu a la pluja és més immediata i evident. En períodes secs, s'estima que l'aigua que consumeixen els boscos pot estar al voltant del 80% de la pluja, i n'arriba a riu únicament el 20%. És quan plou, però, que sembla que el riu no porta més cabal.

Davant d'aquesta situació, el passat dimecres, després dels temporals generalitzats que van caure arreu de la província, ja es demanava a la ciutadania no apropar-se a les lleres, punts baixos, guals ni encreuaments de rius. Des de Protecció Civil també es recomanava aplicar el sentit comú i fer cas de les indicacions en cada cas.

Pràcticament plens

Les pluges a la demarcació han estat generoses des de principi de l'any 2018, una situació que ha afavorit que els embassaments es trobin pràcticament plens. En el cas de Darnius-Boadella, actualment es troba a més del 70% de la seva capacitat amb 43,06 hm3 dels 61,10 que pot abastar. Encara millor és la situació del pantà de Sau, que es troba al 93,17% amb 153,98 hm3 dels 165,26 totals. També en el cas de Susqueda les xifres són d'allò més satisfactòries, amb 219,29 hm3 de la seva capacitat màxima, 233 hm3. Així, doncs, l'embassament es troba en l'actualitat al 94,11%.