Grafits a les parets, burilles a ter­ra, papers escampats i excrements d'animals. Aquest és l'aspecte actual de l'últim tram de la plaça de l'Institut Ramon Muntaner. Aquest espai degradat destaca per l'incivisme d'aquells que l'ocupen i la discordança amb la resta de la plaça. Però això durarà molt poc.

L'Ajuntament de Figueres ha decidit reformar aquest tram de la plaça per oferir un nou espai al centre educatiu. El mateix centre educatiu va ser qui va portar aquesta proposta al consistori la tardor passada, i proposava convertir l'espai en una plaça agregada que servís com a esbarjo. "La llei actual no ens permet tenir els alumnes d'ESO a fora del centre, però en les nostres instal·lacions no hi caben tots. Teníem un problema. Necessitàvem ampliar l'espai del pati", apunta el director del Muntaner Josep Colls.

La reforma s'executarà amb un pressupost de 32.925,27 euros i consistirà en l'enjardinament, col·locar nou enllumenat, incorporar mobiliari urbà, com bancs i papereres, i fer un tancament perimetral amb accés des de la plaça. Si les obres avancen segons el ritme previst, es preveu que les obres tinguin una durada de quatre setmanes.

No estava reformat

L'any 2014, l'Ajuntament va emprendre una obra de reforma de la plaça de l'Institut Ramon Muntaner amb motiu del 175è aniversari del centre. Es va millorar tota la plaça del davant de l'institut, però aquesta zona del sud havia quedat fora del projecte. "Aquesta zona s'ha anat degradant. Al vespre, t'hi trobes molta gent fumant en un ambient molt fosc. La imatge que es dona és dolenta", apunta el director. En aquest sentit, l'alcaldessa Marta Felip destaca que "aquest espai és un punt on es detecten conductes incíviques. Reformar-lo, posar-hi més llum i fer-hi un tancament serà la manera de mantenir en condicions aquest espai, i ajudarà a canviar l'entorn de la plaça".

La visió del consistori i del Muntaner es complementa amb la d'alguns comerciants locals. En Francesc Gaspar, d'Alfil.be, creu que la reforma millorarà l'ambient del barri. "Tota la zona, que va des de la plaça Triangular fins a l'institut, estava molt degrada. Ara, entre Las Vegas, algunes oficines que s'han fet i aquesta reforma, la millora serà notable. Fins avui, però, no es reflecteix el bon ambient propi d'una zona que vol ser un dels eixos comercials de Figueres", explica.

Altres comerciants, en canvi, no consideren que aquesta reforma sigui el mètode idoni per evitar un focus de problemes al car­rer Sant Pau. En Josep Ventura, de la llibreria Esquitx, es queixa del fet que el carrer Sant Pau no és un focus d'atracció per als clients, i considera que aquesta reforma no serà suficient a l'hora de donar més bona imatge del barri. A aquesta opinió, se li suma la Carolina Pujolà, de la botiga Petiits Detalls. Ella opina que l'ambient seguirà en la mateixa sintonia perquè "encara que el parc desaparegui, la gent anirà als bars de davant".

En espera del nou curs del Muntaner, que començarà amb aires i espais renovats, està per veure si aquesta reforma ajudarà a millorar la progressiva reconversió del degradat carrer Sant Pau.