El portaveu del grup municipal de Ciutadans a l'ajuntament de Figueres, Héctor Amelló, ha presentat una moció que té per objectiu "fomentar la convivència i garantir el respecte a la neutralitat institucional en edificis, espais públics i mobiliari urbà del municipi". Amelló ha recordat que les pancartes i símbols partidistes que últimament han aparegut en edificis públics "posicionen políticament les institucions i administracions públiques en favor d'un determinat col·lectiu" convertint-se en institucions "al servei de determinats grups polítics".

Per al portaveu de Ciutadans a Figueres "la presència de simbologia partidista en espais i edificis públics suposen l'adhesió o el suport a una determinada causa que en cap cas es pot considerar general" de manera que, ha afegit, "comprometen la seva neutralitat política". "Les institucions públiques no poden actuar com a portaveu o instruments d'expressió de les reivindicacions de col·lectius o grups d'una determinada ideologia o opció política, menystenint l'interès general", ha afegit el regidor de la formació taronja.

Així mateix l'edil de Cs ha constatat que "l'apropiació d'espais públics de sectors propers a l'independentisme s'ha vist intensificat amb l'aparició dels CDR" que amb les seves accions "posen en qüestió la convivència entre el conjunt de la ciutadania i obren una escletxa encara més gran en la fractura social ja existent des de fa temps a Catalunya".

Davant d'aquesta situació la moció presentada pel grup municipal de Ciutadans, aposta perquè l'ajuntament "respecti i faci respectar la neutralitat institucional i retirar qualsevol simbologia partidista d'edificis, espais públics i mobiliari urbà del municipi". I insta també al Govern d'Espanya a "exercir les accions legals i administratives oportunes per assegurar el compliment de la neutralitat política i ideològica en edificis de titularitat pública".