L´alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha presentat aquest divendres el Pla d´Aparcaments de Proximitat amb l´objectiu de millorar l´oferta d´aparcament gratuït pensat tant per a visitants com per a residents que s´han de desplaçar en vehicle privat, i disminuir la pressió del trànsit al centre de la ciutat.

El nou pla, en aquesta primera fase, preveu duplicar entre aquest any i el vinent el nombre de places respecte a les que actualment ja estan en servei, fins arribar a les 1.117.

D´aquesta forma el pla estableix en aquesta primera etapa 8 aparcaments de proximitat que tenen, com a característica comuna, que tots estan ubicats a les portes del centre de la ciutat, a entre 5 i 10 minuts a peu de la Rambla o els museus, i són d´us gratuït.

El pla aprofita quatre dels pàrquings ja existents, que són el dels Fossos, Parc de les Aigües, Turó Baix i el recentment obert al carrer Migdia, i preveu l´obertura de tres nous aparcaments a l´avinguda Vilallonga (als terrenys del camp de futbol del Far), a l´antiga presó del carrer Sant Pau i als terrenys de la fàbrica de talc, a tocar de la Rambla Nova. A més, també incorpora l´aparcament de la carretera de Llançà, que aquests darrers dies s´ha començat a ampliar i a urbanitzar.

El pla també preveu la senyalització dels aparcaments ja existents i es crearà una imatge gràfica unificada que, entre d´altres informacions, indicarà en cada pàrquing la distància a peu que hi ha fins al centre i els museus. Així mateix, s´incorporarà la presència d´aquests espais d´aparcament a les principals aplicacions mòbils de mapes per facilitar la seva accessibilitat i localització als visitants.

L´Ajuntament de Figueres treballa ja en una segona fase del pla amb un procés de recerca de nous terrenys o solars a prop del centre que puguin ser habilitats com a aparcament i que reforcin encara més l´oferta d´estacionaments gratuïts a les portes del centre de la ciutat. Aquesta recerca d´aparcaments també compta amb la col·laboració d´altres grups municipals com el del Partit Popular, amb qui s´ha aconseguit la cessió del solar del carrer Migdia per poder fer-hi l´aparcament, i el grup municipal d´ERC amb qui es treballa conjuntament en la comissió de cerca de solars buids.

Amb aquestes 1.117 places gratuïtes, Figueres comptarà amb una oferta d´unes 11.500 places, de les quals 7.500 aproximadament corresponen a la zona blanca d´ús gratuït, 1.344 corresponen a les zones blava (582) i verda (762) i les 1.600 restants es distribueixen entre els 9 pàrquings privats, tant soterrats com en superfície, que hi ha a la ciutat.

De les prop de 10.000 places d´aparcament en superfície regulades per l´Ajuntament, zona blanca i aparcaments públics (sense comptar els aparcaments privats de pagament en superfície), només un 10,3 % són aparcaments de pagament en forma de zona blava o verda.

El més gran, a l´avinguda Vilallonga

Dels vuit aparcaments de proximitat que estableix el pla, el que es construirà a l´avinguda Vilallonga serà el de major capacitat, amb 330 places. Aquest s´ubicarà als terrenys de l´antic camp de futbol del Far gràcies a l´acord arribat amb la propietat, en forma de lloguer anual i amb l´arranjament i il·luminació per part de l´Ajuntament.

Ampliació a la carretera de Llançà

L´Ajuntament ha començat aquesta setmana la segona fase de les obres de millora i ampliació de l´aparcament de la carretera de Llançà, que permetran comptar ja aquest estiu amb 160 places gratuïtes. Els treballs consisteixen en la pavimentació, millora dels accessos i traçat peatonal, i la il·luminació de tot l´espai per millorar-ne la seguretat.