Unió de Pagesos i l'associació de productors arrossaires Prodelta han aconseguit que el Govern hagi corregit el mapa de delimitació de les àrees anomenades crítiques i sensibles d'acord amb el Pla de recuperació del bitó, un ocell d'aiguamoll protegit, tenint en compte el Decret 259/2004, de 13 d'abril. El bitó és un ocell en perill d'extinció que viu en canyissars de llacunes. Per error l'aplicació del pla va incloure camps d'arròs de la zona dels Aiguamolls de l'Empordà i el Delta de l'Ebre en la delimitació de les àrees crítiques i sensibles. L'11 de maig els responsables del Departament de Territori van informar del canvi del mapa de delimitació de les àrees crítiques a Unió de Pagesos.

El 2004, a l'hora de delimitar cartogràficament les àrees previstes, l'Administració va considerar àrea crítica i sensible un àmbit més ampli que el dels canyissars, que incloïa camps d´arròs. El sindicat va demanar al febrer passat, tant al Departament de Territori com al d'Agricultura, que delimitessin les àrees crítiques i sensibles d'acord amb el Pla de recuperació del bitó, per evitar que l'aplicació de fitosanitaris en camps d'arròs es considerés erròniament un incompliment del Decret. Amb el canvi aprovat, les noves àrees de protecció es limiten a les zones d´aiguamolls i, per tant, no afecten les parcel·les agrícoles.

A Catalunya, el bitó (Botaurus stellaris) es distribueix en dues àrees de presència habitual a l'època de cria, els parcs naturals dels Aiguamolls de l'Empordà i del Delta de l'Ebre, i una altra a l'hivern (el delta del Llobregat). Els pagesos conviuen amb ells sense cap problema, com amb d'altres espècies d'ocells en perfecta simbiosi.