Blau cel, verd poma, lila, grana volcànic, marró suro, blau ter i blau verd van ser els set colors que varen il·luminar la plaça de la Basílica Santa Maria durant unes hores aquest diumenge passat. Els Vailets de l´Empordà, la colla castellonina, va acollir la setena Trobada de colles gironines, una jornada que va començar amb els tradicionals pilars d´entrada simultanis al so de gralles i tabals.

Les set colles -els castellers de les Gavarres, la colla castellera de Figueres, els Esparxats de l´Estany, els Marrecs de Salt, els Mi­nyons de Santa Cristina d´Aro, els Xerrics d´Olot i, per descomptat, els amfitrions, els Vailets de l´Empordà- estaven dividides en dos grups que van actuar simultàniament en primera i tercera ronda. La segona la van fer en solitaris. Els Vailets de l´Empordà van obrir la primera ronda del seu grup amb un còmode 3 de 6 amb agulla centrat i controlat fins al final i descarregaven el seu primer 4 de 6 amb agulla de la temporada en segona ronda. L´emoció no podia ser més gran i palpable per ells. A tercera ronda, van descarregar una consolidada torre de 6. Els Vailets de l´Empordà asseguren estar "molt satisfets i enfortits de la seva actuació", ja que han complert els seus objectius de consolidar-se i créixer com a colla per a tornar a construir castells més grans.

El paper dels de lila

L´altra colla empordanesa va ser la de Figueres, que va fer una actuació que ells mateixos han qualificat d´"impecable". En ronda d´entrada, un pilar de 4 per sota amb una de les enxanetes més menudes que, tot seguit, va donar pas al 4d7 amb agulla, un castell que ja havien tret a passejar aquesta temporada. Per a ells, "va ser una declaració d´intencions, executant-lo en ronda conjunta i, per tant, sense optar a la totalitat de colles que podien aportar gruix a la pi­nya, tot demostrant la vàlua dels seus castellers", comenten els figuerencs.

En segona ronda, els de lila van dur a plaça el 5d7, el seu castell insígnia que, un cop més, es va descarregar a la perfecció. Va ser un 5d7 molt paradet. Hi va haver algun canvi de pom de dalt, però un cop més la mainada lila va demostrar que pot amb tot. En tercera ronda, els liles van fer el 3d7 amb agulla, possiblement el seu castell més treballat en aquesta diada, executat amb garanties. Acabant les rondes, la diada es va tancar amb una sèrie de pilars simultanis, polques i balls abans de dirigir-se cap a la sala polivalent on les colles van dinar plegades.