Visualitzar i donar projecció a la feina ben feta que fan als municipis altempordanesos. Des d'aquesta idea arrenquen les vuitenes jornades "L'Empordà, el paisatge com a actiu econòmic", que enguany se celebraran els diumenges 13 i 20 de maig.

L'objectiu principal és valorar el patrimoni natural, arquitectònic i cultural que tenen alguns pobles, i també posar en relleu la incidència econòmica que tenen aquests actius al territori. Fins ara, les jornades tenien un doble vessant: el reflexiu i el de coneixement del territori. A partir d'aquesta edició, però, s'ha optat per fer un canvi de format.

Es passa a la part més pràctica, posant sobre el terreny les qüestions que s'han debatut en jornades anteriors. La vuitena edició es focalitza en dos dies en els quals els participants descobreixen dos pobles: Palau-saverdera i Albanyà.

El balcó de l'Empordà i la porta del Bassegoda

El balcó de l'Empordà i la porta del Bassegoda

Per una banda, el dia 13 de maig es fa una visita per explicar diversos atractius de Palau-saverdera, com El Balcó de l'Empordà. Per altra banda, el 20 de maig és el torn de descobrir Albanyà, considerat La porta del Bassegoda.

"Aquests dos municipis tenen un munt de singularitats. Uneixen economia, cultura, natura i patrimoni com a actius econòmics, i això s'ha de valorar", apunta Joan Armangué, director de les jornades, economista i exalcalde de Figueres.

L'estímul de projectes

L'estímul de projectes

Les jornades serveixen com un aparador de la bona feina que s'està fent als pobles empordanesos. El paisatge, el patrimoni i la cultura com a actius econòmics són peces claus a l'hora de potenciar la marca Empordà, un objectiu que també es vol aconseguir amb aquestes jornades.

Des que van començar l'any 2010, les jornades han estimulat la creació de diversos projectes. En aquesta plataforma s'han debatut projectes que, més tard, han vist la seva implantació física. Aquest és el cas de la Guia d'Enoturisme de l'Empordà, o l'Observatori Astronòmic d'Albanyà.

D'ara endavant, es vol seguir en la línia de posar el zoom en els pobles de l'Alt Empordà. Vista la projecció que té el projecte, Armangué apunta que "existeix la possibilitat de duplicar les jornades, i fer-ne unes altres també a la tardor".