Quan acaba l'educació secundària obligatòria (ESO), tant si el jove ha obtingut el títol de graduat com si no, se li obren dues vies: continuar estudiant o començar a treballar. Aquells que volen estudiar, poden fer el batxillerat, cursar algun cicle formatiu o cercar un curs o taller de formació ocupacional per començar a aprendre i tastar una professió que els interessi.

Pocs dies abans del període de preinscripció, els instituts de Figueres han preparat jornades de portes obertes per mostrar la seva oferta d'estudis postobligatoris. Hi ha alumnes que, mentre fan 4t d'ESO, ja tenen clar el camí que seguiran, però n'hi ha molts més de dubtosos per als quals és important la informació que es presenta en aquestes jornades.

Per a aquells joves que elegeixin estudiar Batxillerat o un cicle formatiu de grau mitjà, la presentació de sol·licituds per a la preinscripció es pot fer en aquest termini: del 14 al 24 de maig del 2018.

Els instituts també mostren, aquests dies, l'oferta de cicles formatius de grau superior, i el període de preinscripció s'obre el 29 de maig i acaba el 7 de juny del 2018.