La mainada està, cada vegada més, enganxada a les pantalles, immersa en jocs interactius i adquirint una vida sedentària. Per trencar amb aquests hàbits i fomentar la pràctica esportiva, neix el Rodajoc, que vol tornar a fomentar una pràctica que s'està perdent: el joc al carrer. Aquest mes d'abril és el mes dels Rodajocs a la comarca. Enguany, aquesta nova aventura destinada als alumnes de quart de primària de les escoles comarcals mobilitzarà un total de 1.241 alumnes, i 225 monitors.

Els Rodajocs són unes jornades esportives en què es practiquen jocs multiculturals. La proposta vol recuperar diferents jocs com a font d'intercanvi cultural en el marc d'una societat educativa amb alumnes cada vegada més plurals i diversos. A més de promoure la pràctica esportiva, aquesta experiència valora diversos aspectes educatius: "El fet de compartir espai amb una persona que no conec fomenta el respecte, la cooperació i la cohesió grupal. I la temàtica del Rodajoc els aporta curiositat per aprendre, pràctica esportiva i diversió. Passar-s'ho bé, passar un dia entretingut i agradable és el més important", explica Miquel Albalate, professor d'Educació Física de l'escola Josep Peñuelas del Rio, de la Jonquera, i també coordinador comarcal del Rodajoc.

Sis experiències esportives

Enguany, aquesta experiència esportiva té lloc a sis poblacions de l'Alt Empordà: Roses (287 alumnes participants), l'Escala (303), Castelló d'Empúries (195), la Jonquera (162), Llançà (115) i Vilafant (179). Tot i centrar aquest esdeveniment en 6 espais concrets, realment s'hi impliquen fins a 39 pobles i ciutats, ja que a cada lloc s'hi desplacen les escoles de les poblacions properes.

El públic principal són els alumnes de quart de primària, que gaudeixen de les estacions programades durant tot el matí, o al matí i a la tarda, i que acaben plegats amb l'activitat de cloenda, la dels paracaigudes, que és la més emblemàtica. Ara bé, en ciutats que són pocs alumnes, el marge d'edat s'amplia per donar cabuda també als alumnes de tercer i omplir, així, tot el cicle mitjà.

Les persones que fan factible aquest projecte són els professors d'educació física de les escoles implicades. També hi participen altres agents com els instituts, que aporten monitors; la Diputació de Girona, que és la que subvenciona alguna part; el Consell Esportiu i Comarcal, que aporta material; i el Servei Educatiu, que és l'encarregat d'obtenir els certificats per als coordinadors i monitors implicats. El Rodajoc ha anat a més cada any en els pobles que hi participen, a excepció de Figueres, que fa dos anys que no disposa d'aquestes jornades.

"En cada una de les edicions, els nens queden encantats. Diuen que ho repetirien cada any", valora el coordinador. I és que en aquest ambient els nens riuen, es coneixen i es relacionen amb alumnes d'altres escoles perquè es fan grups barrejats. És tan significatiu l'èxit que tenen aquests jocs entre la mainada que, a pobles com la Jonquera, ja organitzen la continuació per als alumnes més grans. Per als nens i nenes de 5è i 6è, han creat el Rodaesport, de dinàmica semblant i focalitzada en els esports minoritaris. El professor Albalete explica que "aquest any, al Rodajoc de la Jonquera hem fet com al de l'Escala. En comptes de fer jocs multiculturals, hem optat per les jornades temàtiques. Nosaltres ens hem inspirat en els reptes cooperatius, que fomenten el treball en equip, i hem organitzat una jornada esportiva entorn d'aquest tema".

El treball previ es fa a l'aula

Els responsables de fer viable la jornada són els professors d'Educació Física de les escoles, que treballen les dues fases claus per a la realització. La primera consisteix en un treball previ a l'aula. El professor crea grups de treball, dissenya els jocs i implanta la unitat didàctica als seus alumnes perquè els coneguin i practiquin. La segona és la realització física del joc en les jornades del Rodajoc. Juntament amb alumnes d'altres escoles i amb l'ajuda d'alumnes de quart d'ESO i primer de batxillerat, els nens gaudeixen de l'experiència de joc.

Ara per ara només queden duesocasions per gaudir del Rodajoc: a la Jonquera el 27 d'abril, i a l'Escala el 9 de maig.