L'alarmant situació de la pobresa a Figueres està estretament vinculada amb el teixit empresarial, que són els generadors d'ocupació. Uns llocs de feina que tant a l'Alt Empordà com a la seva capital tenen un caràcter temporal i precari. Les xifres així ho demostren. El 86% de les empreses de la capital pertanyen al sector serveis, per tant, la majoria dels treballadors es concentren també en aquest sector estretament lligat amb l'estacionalitat del turisme. Però, fins a quin punt els empresaris són responsables d'aquesta situació i de les xifres de pobresa de la ciutat?

El president de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), el figuerenc Ernest Plana, veu en el sector serveis un àmbit «clau», ja que «crea un gran nombre de llocs de treball», però és conscient que moltes de les ocupacions són de temporada precisament per la seva vinculació amb el turisme». El repte de la ciutat i la comarca és el d'atraure «més indústria que generi llocs de treball durant tot l'any».

Per Plana cal la implicació de les administracions per tal que impulsin plans de formació, ja que «falta mà d'obra especialitzada». I aquest és un dels mals de Figueres i la comarca amb què s'explica la forta dependència dels serveis i la dificultat dels seus habitants per sortir d'aquesta voràgine. «Quan una empresa es vol establir en una determinada zona, si no hi ha els especialistes que necessita, opta per no fer-ho».

Unes bones comunicacions

Tot i això, la situació geoestratègica al costat de França i les bones comunicacions són algunes de les virtuts que veu Planas en la ciutat. «L'AVE ha suposat un gran avenç», diu. «Figueres és, en aquest sentit, una ciutat atractiva», tot i que reconeix que li cal atraure empreses que es desvinculin de l'estacionalitat.

Per aconseguir-ho insta els polítics a posar-se a treballar «per trobar fórmules que facin la ciutat més atractiva per als emprenedors i inversors». Malgrat les «bones comunicacions» de la zona, el president de la patronal gironina reclama més inversions públiques en tema d'infraestructures, que, per Ernest Plana, podrien generar llocs de treball i millores importants.

La pressió fiscal tampoc ajuda als empresaris. «Un altre problema és que a Figueres han desaparegut molts petits comerços i petits empresaris» i reclama més ajuts i facilitats a nivell d'impostos per atraure inversors. I ho exemplifica amb l'elevat preu de l'energia: «fa molt de temps que des de la FOEG es reclamen solucions».

Enmig de tot plegat, el president de la FOEG assegura que els empresaris «fan el que poden i el que voldrien és crear el màxim de llocs de treball possible» i insisteix que la situació s'ha de resoldre amb plans de formació, captació de noves empreses i més inversions en infraestructures.