L'Embarraca't comptarà, per primera vegada, amb un protocol contra les agressions sexistes. Serà una barraca més amb tres professionals que, durant les cinc nits de concerts, faran difusió i pedagogia contra les actituds masclistes i atendran i acompanyaran les víctimes d'agressions.

Es tracta d'un dispositiu coordinat amb la Guàrdia Urbana, els Serveis Mèdics i els tres professionals a peu de l'Embarraca't vinculats al món social i amb experiència en temes de violència de gènere.

Serà un punt de suport i divulgació contra les agressions sexistes amb una atenció especial en la prevenció i sensibilització. Engloba tots aquells comportaments que són naturalitzats en un context festiu i van més enllà de les agressions físiques, que són les més visibles.

L'any passat, l'Embarraca't va comptar amb un «punt lila», un estand informatiu i divulgatiu, però que no estava associat a cap protocol establert. Ara, es fa un pas més per erradicar de l'espai públic els comportaments invasius.

El protocol es va aprovar el passat mes d'agost i es va aplicar, per primera vegada, a l'Acústica del 2017. Enguany es tornarà a desplegar durant les nits de concert.

Malgrat que la seva instauració va ser ideada per als grans esdeveniments de la ciutat, com les Fires i Festes de la Santa Creu, fonts municipals assenyalen que és probable que s'estengui a esdeveniments de petit format.

En la línia de la lluita contra el masclisme i les agressions sexistes, un dels grups que actuarà el divendres 4 de maig a l'Embarraca't, Tremenda Jauría, «capgira i redefineix el reggeaton i l'allunya del contingut sexual que sovint se li atribueix».

Altres grups seran Mago de Oz, Boikot, Auxli o l'Orquestra Di-Versiones, que també trepitjaran la plaça Europa del 27 d'abril al 5 de maig. A més, enguany seran 12 els estands que participaran a l'Embarraca't 2018. L'adjudicació de barraques ha seguit el procés iniciat l'any passat, en què es valora principalment que les entitats adjudicatàries inverteixin els ingressos en projectes socials a la ciutat.

Restriccions pels focs

Els focs d'artifici enguany es transformen en piromusical i es traslladen del castell de Sant Ferran al parc de les Aigües, al nucli urbà. La proximitat amb edificis, espais d'estacionament de vehicles i escoles i instituts va inquietar representants d'associacions veïnals, que van presentar dubtes sobre la seguretat de la celebració del piromusical.

Ara, l'Ajuntament de Figueres ha anunciat les mesures «per garantir la seguretat» de l'espectacle piromusical de cloenda de les Fires i Festes de la Santa Creu el diumenge 6 de maig.

No es permetrà circular pel tram de l'avinguda Costa Brava entre el carrer Cadaqués i el carrer Sant Pere de Rodes; i en el carrer Sant Pere de Rodes, entre el carrer Rec Arnau i l'avinguda Costa Brava.

Des de les 8 h del matí es prohibirà aparcar en els carrers de l'entorn del parc de les Aigües, així com en dos dels aparcaments que es troben entre l'avinguda Costa Brava i el carrer Cadaqués, i entre l'avinguda Costa Brava i el carrer Puig Neulós. L'aparcament ubicat entre l'avinguda Costa Brava, el carrer Llançà i el carrer Rec Arnau, es podrà utilitzar però se'n prohibirà l'entrada i sortida de vehicles des de tres quarts de deu de la nit fins a la fi del dispositiu de seguretat de l'espectacle piromusical.

L'Ajuntament de Figueres ha establert una zona de seguretat a partir de la qual serà possible seguir l'espectacle piromusical. També es comptarà amb el suport dels ADF per controlar les zones arbustives del parc i amb equips de serveis sanitaris.