Els alumnes de 1r de Batxibac de l'Institut Olivar Gran de Figueres han guanyat el Concurs de Teatre en Francès organitzat per l'APFC (Associació de Professors de Francès de Catalunya) amb una adaptació de l'obra "Antigone", de Jean Anouilh.

Aquesta és la cinquena vegada que l'Olivar Gran presenta una obra al concurs de teatre en francès organitzat per l'Associació de Professors de Francès de Catalunya (APFC) amb col·laboració amb el Consolat francès de Barcelona i el Departament d'Ensenyament de la Generalitat. Hi ha dues categories, una de Mitologia i Antiguitat i l'altra de temàtica lliure.

La professora Fanny Jacquot

La professora Fanny Jacquot"Des que tenim la secció Batxibac (batxillerat amb doble titulació, la catalana i la francesa), escullo una obra del temari de literatura francesa on el text és la part primordial de l'obra. Ho faig d'aquesta manera per aconseguir múltiples objectius: apropar-nos a un autor, una obra i un corrent literari francòfon, memoritzar vocabulari i expressions de la llengua francesa, fer un salt qualitatiu impressionant quant a la pronunciació i la musicalitat del francès, a part de guanyar en seguretat, valoració de l'esforç o criteri artístic", explica la professora Fanny Jacquot, conscient que "muntar una obra de teatre és un treball en equip que requereix el sentit del compromís i la valoració de la feina ben feta". I ella es felicita, perquè, els últims tres anys, tots els alumnes han aconseguit tots objectius.

A la primavera 2016, la primera generació d'alumnes Batxibac de Figueres va representar el clàssic "Andromaque" de Jean Racine, adaptant-la a la Figueres de postguerra, amb una posada en escena molt emotiva. L'any passat, amb una obra del teatre de l'absurd, "Rhinocéros", d’Eugène Ionesco, van aconseguir el premi especial a l'originalitat. I aquest any, els 12 alumnes de 1r de Batxibac han aconseguit el primer premi a la categoria mitològica, amb l'adaptació de "Antigone", de Jean Anouilh. És el premi ben merescut a mesos de treball personal i col·lectiu.

Una mostra d'aquest treball, és el cartell de l'obra que han elaborat ells mateixos:

Una llista de desitjos

Una llista de desitjos

"Un cop decidida l'obra, la vam llegir, en la versió original de l'autor, i un cop compresos els diàlegs i entès el sentit i la contextualització de l'obra, ens vam posar a adaptar el text: bàsicament a retallar-ne les parts prescindibles, ja que les bases del concurs exigeixen una durada màxima, i a ajustar el nombre de personatges al d'alumnes", comenta la professora de francès, ahora que detalla un dels moments "interessants i complicats d'aquest treball", decidir qui fa què: "Cadascú fa una llista de desitjos ben argumentada (com la carta als Reis) i jo, en funció de les seves peticions, caràcter i actitud cap al joc de l'actor, faig el repartiment".

El pas següent és la part àrdua d'aprendre el text de memòria i de la correcció de la pronunciació. Un cop cadascú comença a saber el seu text, ja poden iniciar els assajos.

"Cada alumne/actor comença el llarg camí cap a ficar-se dins la pell del personatge: com se sent, com es mou, com parla, quines són els seus desitjos, les seves frustracions o esperances. Per apropar-se al personatge, cadascú proposa com hauria d'anar vestit i pentinat", explica la professora Fanny Jacquot.

Les decisions són consensuades i en francès

Les decisions són consensuades i en francès

Aquest és un treball que dura mesos. Durant els assajos a l'escenari del gimnàs, tothom fa propostes per millorar la posada en escena, s'argumenten les idees, es proven i, finalment, entre tots, van prenent decisions. "Tot això, en francès!", exclama la responsable del muntatge, la qual decreta: "És un procés llarg però molt agraït, ja que al final tots gaudeixen representant l'obra i valoren l'esforç i el treball realitzat, a part, és clar, d'haver millorat moltíssim l'oral en llengua francesa".

Fanny Jacquot parla en nom dels seus alumnes quan diu que "guanyar el premi és un regal fantàstic i emocionant: anirem tots tres dies, a finals del mes de maig, a l'estada internacional de teatre de quatre dies al Centre Méditerranéen d'Etudes Françaises de Cap d'Ail, al costat de Niça".