El trinomi meteorologia, aigua i canvi climàtic està íntimament relacionat i avui és de plena actualitat a casa nostra perquè la regió mediterrània és altament vulnerable als efectes del canvi climàtic. Hi ha constàncies evidents que el clima està canviant: fa més calor; de mitjana, les nits són menys fredes; plou amb més intensitat; la temperatura de l´aigua del mar augmenta... En definitiva, la variabilitat meteorològica s´accentua i s´incrementa l´exposició a situacions de risc climàtic, com les sequeres i les inundacions.

Aquestes Jornades pretenen donar resposta a moltes preguntes sobre el canvi climàtic, entre d´altres, quin és i quin pot ser l´impacte del canvi climàtic a Catalunya? Poden anar a més els episodis de sequera? Plou com abans? Com influirà el canvi climàtic a la salut? Augmentaran la freqüència i la intensitat dels fenòmens meteorològics extrems?

Enguany les Jornades ofereixen la possibilitat d´explorar la meteorologia des del món artístic, i amb aquest objectiu el programa inclou una xerrada sobre música, una altra sobre art i canvi climàtic, i en un taller pràctic aprendrem a fotografiar diferents fenòmens meteorològics. A més a més, farem d´homes i dones del temps des d´una estació meteorològica i es podrà observar des del mateix terreny com els boscos s´adapten als efectes del canvi climàtic.

Durant els dies de les jornades, també podrem gaudir de l´exposició "Després de la tempesta, arriba la calma", instal·lada a la Casa Empordà i que ens parla sobre els canvis de temps i la variabilitat meteorològica a partir de fotografies del Concurs Fotogràfic Ferran Pou de Meteorologia. També posa en valor la figura de l´observador meteorològic a través de la persona de Ferran Pou, i mostra imatges de la tramuntana. Una oportunitat per contemplar, badar, aprendre i gaudir de l´espectacularitat de fenòmens meteorològics freqüents i de no tan habituals.