En Víctor és un nen que es passa els dies corrent amunt i avall. L'apassiona, això de córrer. Un dia, fent una cursa popular, els entrenadors del Club d'Atletisme es van fixar en ell. "Aquest nen s'ha d'apuntar al club", van dir. Però en Víctor mai s'hi apuntarà. La seva família no pot fer front a l'esforç econòmic que suposa la revisió mèdica i la compra del xandall. Perquè nens com en Víctor puguin seguir devorant l'asfalt, neix la campanya "Invulnerables".

L'objectiu d'aquest programa és garantir la inclusió social infantil i familiar, i lluitar contra la pobresa per tal que els nens i les nenes de la ciutat que viuen en situacions complicades puguin assolir l'edat adulta amb les mateixes oportunitats que tenen la resta dels seus companys.

El divendres 13 d'abril es va presentar a Figueres aquesta iniciativa davant d'un Cercle Sport on es veien molts col·laboradors de l'àmbit privat que volien prendre part en el projecte per ajudar en la lluita de la dignitat de les persones. Invulnerables és una iniciativa que compta amb el suport dels programes "Caixa Pro-Infància" i "Incorpora", de la Fundació bancària de La Caixa i també de la Fundació del Futbol Club Barcelona.

Dídac Lee, patró i directiu de la Fundació del Futbol Club Barcelona, ha estat el conductor de l'acte, i apuntava que: "La crisi ha afectat a tothom, però sobretot al sector més vulnerable, que són els nens. Els dos handicaps més importants que cal solucionar és la pobresa heretada i la igualtat d'oportunitats".

Al seu torn, l'alcaldessa Marta Felip apuntava que, si aquest projecte s'està implantant a la ciutat de Figueres, és perquè realment les xifres dels indicadors socials indiquen que existeix un problema de risc social a la nostra societat. Tanmateix, ha aprofitat per animar al sector publicoprivat a col·laborar en la iniciativa.

Ajudar els nens a ser nens

Sor Lucía Caram és la monja activista i impulsora d'aquest projecte, que ja ha implantat a diverses ciutats de Catalunya. L'emprenedora ha entrat per telèfon per llançar un missatge clar als assistents. "El nostre pitjor crim és l'abandó de la vida", deia citant la poetessa Gabriela Mistral, i recordava que a Catalunya, un de cada deu nens està en situació de pobresa, i un de cada tres en risc d'exclusió. "Fa molt de temps que juguem amb uns nens que, si juguen, fan sempre el paper de perdedors", afirmava per tancar.

La iniciativa d'"Invulnerables" ajudarà amb coses bàsiques als nens de la ciutat. Revisions mèdiques, una visita al dentista, llibres per a l'escola o materials ortopèdics. El programa ajudarà als nens a seguir sent nens.