L'empresa adjudicatària ha iniciat les obres per instal·lar les càmeres de videovigilància previstes a l'entorn del barri de Sant Joan de Figueres. Els operaris han començat a obrir les rases per col·locar la fibra òptica que ha de transmetre la senyal i la previsió és que durant les properes setmanes es puguin instal·lar els aparells.

En una primera fase, en posaran sis de les onze previstes. El projecte es va adjudicar per un import de 162.866 euros. L'alcaldessa, Marta Felip, assegura que la mesura respon a una reivindicació veïnal i busca millorar la seguretat a la zona.

De moment, però, l'empresa adjudicatària, GIC Norddades SL, ha començat a obrir les rases a la zona de la rotonda d'entrada al barri de Sant Joan, on es posarà la fibra òptica que transmetrà el senyal a les dependències policials.

Els treballs es van adjudicar el passat mes de desembre i els punts on s'instal·laran seran espais com la rotonda del carrer Ter; la cruïlla del carrer Ramon y Cajal amb el de Doctor Ferran; a la plaça Nova Icària; al carrer Món Millor i al passatge de Federico García Lorca. El pla per millorar la seguretat a la zona oest de la ciutat preveu quatre càmeres més, que quedaran pendents d'una fase posterior encara sense data.

L'actuació es va començar a gestar l'any 2014 i l'alcaldessa, Marta Felip, assegura que es tracta d'un projecte llargament reivindicat pels veïns de la zona i de l'entorn. «Tots som coneixedors dels episodis de vandalisme que hi ha hagut amb crema de vehicles i també de les pràctiques delinqüencials que s'hi produeixen», afirma.

En aquest sentit, diu que esperen que la intervenció «ajudi a pal·liar i prevenir-les». «Si se senten observats esperem que no facin aquestes accions i si les fan, que puguem saber qui les ha fetes», afegeix.

Tensió veïnal

La demora en la instal·lació de les càmeres ja es va tractar en l'últim ple municipal celebrat a través d'una moció presentada pel grup de Cs que reclamava el compliment dels acords referents al sector oest de Figueres. Els veïns presents a la sala van reclamar, precisament, la instal·lació del sistema de videovigilància per acabar amb la inseguretat de la zona.

Per la seva banda, el regidor de contractació i primer tinent d'alcalde, Jordi Masquef, va reconèixer que han buscat el suport de les altres administracions per afrontar la situació però que no hi ha hagut cap resposta ni reacció però que «estem sols i desemparats».

Les càmeres s'han col·locat més tard del previst per un «problema de replanteig de les obres», va explicar Masquef i va assegurar que el 21 de maig ja estaran instal·lades.

Paral·lelament, el consistori està redactant el projecte per posar-ne també a l'aparcament del Parc de les Aigües. De moment, encara no s'ha definit quantes seran ni en quins punts es col·locaran però Felip diu que l'objectiu és posar punt i final als robatoris a vehicles que es produeixen habitualment a la zona.