Castelló d'Empúries pot presumir d'un servei de qualitat d'acció social que ajuda els col·lectius més desfavorits. Càritas, a través d'un grup d'una trentena de voluntaris i voluntàries, ofereix nombrosos serveis destinats a famílies en situació de risc i necessitats específiques.

Un dels més destacats dels últims anys, i amb uns resultats més satisfactoris per als responsables de l'entitat castellonina ha estat l'anomenat NEI, el servei de Noves Estratègies d'Inserció. La plataforma dona suport, orientació i acompa­nyament als joves menors de 35 anys per accedir al mercat laboral, i els ajuda a l'hora de fer currículum. L'any passat van participar en aquest programa 28 joves, dels quals 8 es varen incorporar a cursos formatius. I el més important, segons la presidenta de l'entitat, Catalina Casadevall, és que es varen aconseguir dinou insercions laborals. Aquesta és una dada molt significativa, ateses les xifres d'atur juvenil a la comarca, que registren dades per sobre del 8%, per sobre de la mitjana de la demarcació i de tot Catalunya. De cara als pròxims mesos, la intenció és convertir el NEI en SOL, Servei d'Orientació Sociolaboral, un canvi que permetria donar aquest mateix servei a tothom, independentment de l'edat que tinguin.

Suport per a nens i nenes de 1r a 6è

Un dels altres serveis que ofereix Càritas Castelló, i del qual la seva presidenta n'està especialment orgullosa és el SIE, el Servei d'Intervenció Educativa, "en els últims anys, l'hem pogut recuperar, després d'haver estat uns anys inactiu", apunta. Aquest servei consisteix a donar suport escolar a nens i nenes de primer a sisè de primària que són enviats des de les escoles. En grups reduïts, de quatre o cinc alumnes, se'ls ajuda a fer deures i a aprendre a compartir cada dilluns i dimecres a la tarda. Cada dia, els alumnes també destinen una estona als jocs participatius. Avui en dia són 26 els alumnes que reben aquest servei, i 12 el nombre de voluntaris que ho gestionen.

Un dels altres serveis troncals de l'Associació és el de repartiment d'aliments per a persones necessitades que venen de Serveis Socials. A cada un dels aliments col·locats a les prestatgeries, se li assigna un valor en punts. Cada usuari té uns punts segons els membres de la família, i pot triar què vol segons les seves necessitats. Cada setmana hi acudeixen una quarantena de famílies, per aconseguir els aliments proporcionats per la Comunitat Europea, el banc dels aliments, les aportacions de l'Ajuntament i les recaptes que es fan durant l'any.

2.269 quilos de roba recollida

Una altra opció que ofereix l'entitat és el servei de recollida de roba. A la mateixa botiga es poden entregar peces usades, o bé es poden abocar al contenidor de davant. Un cop aplegada, s'arregla i es dona a persones amb dificultats econòmiques. A més a més, l'espai també funciona com a botiga de segona mà, que està oberta a tothom que vulgui adquirir les peces a través d'un preu simbòlic i econòmic. El servei està gestionat per quatre voluntàries, i l'any passat va recollir 2.269 quilos de roba. A més a més, es van vendre 2.033 peces i es va donar roba a seixanta persones.

A part d'aquests serveis, Càritas de Castelló també en té d'altres com el servei d'acollida, que consisteix a atendre, acompanyar, assessorar i informar les persones i les famílies. A través d'una escolta activa, se'ls deriva cap al recurs que els és més adient. Al llarg de l'any passat, aquest servei va atendre cinc famílies, i en van resultar beneficiades deu persones. Finalment, cal destacar un parell més d'opcions interessants. La primera és el taller de costura, on dues voluntàries ensenyen a un grup de deu persones a cosir i a fer roba per a ells mateixos i per a les seves famílies. La segona es basa en uns tallers itinerants que serveixen per potenciar l'autonomia i donar als usuaris eines per defensar-se en qüestions d'arranjaments bàsics de la llar o de cuina.

Els nens que educa han ajudat a endolcir la seva jubilació

L'Helena Compte, professora d'Institut i de Batxillerat jubilada, és voluntària del servei SIE i li encanta ensenyar. Acostumada a tenir uns 200 alumnes a càrrec seu, ara és la responsable d'un grup de quatre alumnes que han ajudat a fer més dolç el seu procés de jubilació. Els dilluns i dimecres els ajuda a fer deures i els potencia les activitats multidisciplinàries, didàctiques i divertides perquè, segons ella, la millor manera d'aprendre és jugant. Cada quinze dies, van a visitar la biblioteca municipal per escoltar contes i, en aquestes ocasions, Compte aprofita per ensenyar-los nocions de civisme.

Fa quatre anys que està implicada servint aliments

Cada dimarts a la tarda, l'Anna Gusó, regidora de Castelló i propietària d'una casa de turisme rural, fa de voluntària al servei d'aliments des de fa quatre anys. Des de l'apartat de Serveis Socials de l'Ajuntament, s'analitza cada cas i es dona una sèrie de punts a cada família. Depenent dels punts que tinguin, un cop a Càritas, podran aconseguir més o menys aliments. Gusó explica que hi ha famílies que venen des de fa temps i altres, en canvi, són itinerants. Al magatzem, hi ha productes de primera necessitat com llet, oli, pasta, arròs, cigrons, i també productes destinats a la neteja de la llar.

«Fent-se voluntari de Càritas, un en treu molt més del que aporta»

Entrevista a Catalina Casadevall, presidenta de Càritas de Castelló d'Empúries

Catalina Casadevall porta una vida dedicada al món de l'educació. Després de 45 anys fent de mestra, ha trepitjat les escoles de Blanes, Olot, Torroella de Fluvià, Sant Pere Pescador i Castelló d'Empúries. L'últim centre escolar que va trepitjar va ser, precisament, el de Castelló d'Empúries, on es va jubilar l'any 2009.

- Després de "penjar les botes com a educadora", a què es dedica?

- Feia temps que era voluntària a diferents Associacions de Castelló. Formava part de la Comissió de Reis, de l'Oncolliga, del grup de Terra de Trobadors... no va ser fins al 2011 que em van proposar formar part de Càritas, i els vaig respondre que ja podien comptar amb mi!

- Quan posa el cap a Càritas de Castelló, ja adquireix el lloc de presidenta. Com va ser aquest inici?

- La veritat és que molt bo, des d'un bon principi. Quan vaig entrar, el president de l'Associació era el senyor Pasqual Ribas, que estava malalt. Em varen proposar substituir-lo, vaig dir que sí, i aquí estic des de llavors, fent de presidenta i també implicant-me en els diversos serveis que ofereix.

- L'entitat funciona gràcies a una força molt important, que és la dels voluntaris.

- Sí. La veritat és que seria impossible tirar endavant la nostra activitat sense la col·laboració i la gran feina que fan els trenta voluntaris. Ells són els que s'encarreguen de gestionar la feina del dia a dia.

- Hi ha algun servei del qual se'n senti especialment orgullosa?

- Si n'he de destacar algun, em decantaria pel SIE. Aquest servei s'havia deixat de fer, i en els últims anys s'ha tornat a posar en funcionament. Per la meva trajectòria professional, em va fer especial il·lusió poder gestionar un projecte destinat als nens i nenes de primer a sisè de primària. Aquests són uns nens que necessiten una atenció especial, i nosaltres intentem ajudar-los.

- Com ho ha de fer una persona que vulgui accedir al servei?

- Només fa falta que vingui a les oficines que tenim ubicades al carrer Gallines número 10, i l'informarem de tot. És curiosa la història de les nostres oficines. Aquell espai era un traster, i amb l'ajut de la parròquia vàrem transformar-lo fins a convertir-lo en el d'ara, és a dir, un lloc molt digne per atendre les persones. Gràcies a aquestes obres, el servei del Rober, per exemple, ha canviat molt. Ara disposem d'un lloc molt més ampli on poder guardar la roba.

- El servei d'aliments ha evolucionat des dels inicis. Per quin motiu?

- El servei ha hagut de canviar perquè ara hi ha moltes més famílies que tenen dificultats. Abans ateníem unes 25 famílies cada setmana, i ara hi ha dies que ens n'arriben fins a 40.

Intentem tenir un servei més complet que abans, i fins i tot hem pogut introduir un petit centre de distribució d'aliments on els usuaris poden escollir el que els fa més falta.

- Teniu algun projecte entre mans actualment?

- Estem fent gestions per instituir un programa d'acompanyament per a persones grans del poble. El que ens falta per fer-ho possible, però, és més nombre de voluntaris i voluntàries.

- És prou col·laborativa, la gent de Castelló?

- Els veïns i veïnes del municipi sempre acostumen a col·laborar en les campanyes que es fan des de Càritas. Ara per ara, el que ens falta és augmentar el nombre de persones del nostre equip per tal de poder portar a la implantació física tots els projectes que tenim pensats per tal d'ajudar més persones.

- Què podria aportar, a qualsevol de nosaltres, fer-se voluntari de Càritas?

- Convertir-se en voluntari és molt fàcil. La veritat és que ho pot fer tothom, i només implica tenir disponibilitat d'una o dues hores a la setmana. Realment, fent-se voluntari de Càritas, un en treu molt més del que aporta.