El polític figuerenc Santi Vila ha tornat a la primera pàgina de l'actualitat després que el seu últim llibre, D'herois i traïdors. El dilema de Catalunya, atrapada entre dos focs (Editorial Pòrtic), s'ha convertit en un èxit de vendes. Aquest dimecres, Santi Vila en fa la presentació en un acte, a les 19.00 hores, al Cercle Sport Figuerenc, acompanyat per l'exalcalde de Girona i exconseller de la Generalitat Joaquim Nadal.

Doctor en Història Contemporània i polític, militant del PDeCAT, ha estat alcalde de Figueres, diputat al Parlament, conseller de Territori i Sostenibilitat, conseller de Cultura i, de manera breu, conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat. Obertament disconforme amb la declaració d'independència de Catalunya després del referèndum de l'1 d'octubre, va dimitir el 26 d'aquell mes.

Santi Vila analitza, en el llibre, "els errors comesos en el camp sobiranista durant els últims anys i també els que ha perpetrat el govern espanyol". Reporta la seva experiència en l'interior del govern que va organitzar el referèndum i va declarar la independència; explica la seva declaració davant de la jutgessa Carmen Lamela; el pas per la presó, i les sensacions després d'haver-se vist, pels sectors més favorables a la independència, transformat d'heroi a traïdor.

L'exalcalde i exconseller es pregunta, en el llibre, "com hem arribat fins aquí?" Aquest és un fragment de la sinopsi: "Les relacions polítiques i institucionals entre Catalunya i l'Estat espanyol passen per un dels pitjors moments. Quan semblava que Espanya havia superat els reptes de la liberalització econòmica, la integració europea i la configuració d'una societat del benestar homologable al de les democràcies més avançades d'Europa, reapareixen els fantasmes del mal govern i de les lluites fratricides, com si es tractés d'una fatalitat".