Protecció Civil de la Generalitat manté l´alerta del Pla Especial d´Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT pels cabals elevats dels rius Fluvià, Ter, rieres de Merlès i Merdançol i per possibles inundacions a prop de les seves lleres. També té cabals elevats el riu Congost a la zona de la Garriga.

Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions en els entorns propers a les lleres d´aquests rius que han augmentat el seu cabal per l´acumulació d´aigua de les pluges.

Així està, per exemple, la riera a Maçanet de Cabrenys, tal com ha publicat l'Ajuntament en el seu Facebook.

Les zones inundables d´aquests rius i rieres podrien veure´s afectades ja que han de continuar recollint les aportacions de pluja registrades a les capçaleres i perquè la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya SMC indica que pot continuar plovent, tot i que sense superar el llindar de perill.

L´Agència Catalana de l´Aigua ACA ha informat de cabals de riu molt alts a la conca de l´alt Ter amb afectació als rius Ter i riera de Merdançol, i les rieres de Merlès i Llierca i al riu Fluvià.

El cabal de l´alt Ter ha passat a 200 m3/s i poden haver desbordaments en zones baixes si es mantenen les precipitacions. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ha informat els municipis de Ripoll, les Lloses, Santa Maria de Besora, Montesquiu, Sora, Sant Quirze de Besora, Orís, Sant Vicenç de Torelló, Torelló, les Masies de Voltregà, Manlleu, Gurb, les Masies de Roda, Roda de Ter, Tavèrnoles, Santa Maria de Corcó i Tavertet perquè vigilin els accessos a la llera del riu, guals i punts baixos.

També s´ha informat de la possibilitat d'augment sobtat del cabal de la riera de Merlès al seu pas per Osona; el Llierca al seu pas per la Garrotxa; les rieres Merdançol i Merlès al Berguedà, i Merlès al seu pas pel Bages. També ha emès un avís del cabal alt al riu Congost al seu pas per la Garriga, el Fluvià al seu pas per Olot i la Riera Major al municipi de Sau.

El CECAT de Protecció Civil ha informat els municipis afectats per aquests rius perquè prenguin les mesures preventives convenients i es demana a la ciutadania que respecti els tancaments a lleres i guals d´aquests rius, si n´hi ha. També es recomana molta precaució a l´entorn del riu Segre els propers dies perquè el cabal podrà augmentar de manera sobtada a causa de les pluges i el desgel.

D´altra banda, l´SMC preveu que es mantindrà l´onatge fort al litoral fins a la tarda amb onades que podran superar els 4 metres al litoral de l'Empordà, la Selva, el Maresme, el Barcelonès i el Baix Llobregat i els 2,5 m a la resta del litoral, podent provocar incidències en el front marítim i primera línia de mar.

El telèfon d´emergències 112 de Catalunya ha rebut 260 trucades relatives a 182 incidències pel temporal de pluja i vent. La majoria d´aquestes trucades s´han fet des del Vallès Oriental (31), Barcelonès (28), Osona (25) i Vallès Occidental (23). Per municipis, les trucades s´han realitzat des de Barcelona (15), Argentona (11) i Badalona i Mataró (8 trucades a cadascuna). La resta han estat molt disperses pel territori.

Els avisos s´han realitzat principalment per despreniment d´objectes a la via i obstacles a la calçada, inundacions, incidències de trànsit per climatologia, caiguda de branques i arbres i filtracions.

Només consta una persona ferida a causa d'aquestes incidències. El Sistema d´Emergències Mèdiques SEM ha informat del trasllat d´una dona en estat lleu al Centre d´Urgències d´Atenció Primària CUAP d´Horta a Barcelona ciutat a conseqüència d´una caiguda per la pluja.

D´aquestes incidències, els Mossos d´Esquadra i les policies locals n´han atès més d´un centenar.

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han atès des d´ahir al vespre i fins a les 11 hores, 133 avisos derivats de les trucades al 112.

Per Regions d'Emergències (RE):

RE Girona: 39

RE Lleida: 7

RE Tarragona: 12

RE Metropolitana Nord: 53

RE Centre: 5

RE Metropolitana Sud: 16

RE Terres de l´Ebre: 1

En aquest episodi, l´Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla Bàsic d´Emergència Municipal per Mal Estat de la Mar en fase d´alerta. Com a conseqüència d´aquesta activació i per prevenció, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha tancat els accessos als espigons i a les zones on trenquen les onades. També ha hissat la bandera vermella a totes les platges prohibint l´accés als espigons de la platja i entrar a l´aigua.

El centre de control BCASA ha activat en fase d'inundació parcial del pla d'emergència del Parc Fluvial del Besòs.

Els municipis de Tordera, Sant Cugat, Matadepera i Sabadell han activat en Prealerta el Pla d´emergències Municipal PAM per risc d´inundacions i vent. L´Ajuntament de Castelldefels l´ha activat en fase d´alerta.

El Servei Meteorològic de Catalunya SMC ha registrat la superació del llindar d´avís per vent a Badalona i a Parets del Vallès (72 km/h), a Montserrat-St. Dimes (79km/h) i a Puig Sesolles (91 km/h). A la carretera, augmenta la distància de seguretat.

El Servei Català de Trànsit SCT ha informat que hi ha dues vies afectades per esllavissades a causa de la pluja:

C-17z ->tallada a les Masies de Voltregà en els dos sentits (pk 69-70). Es fan desviaments per la C-17.

A la C-17 a Tagamanent -> hi ha 1 carril tallat en direcció Vic (del pk 38,50 al 38,80).

L-401 a Fígols i Alinyà, es dóna pas alternatiu al quilòmetre 3,5.

Al web del SCT cit.transit.gencat.cat podeu consultar totes les afectacions viàries per climatologia i incidències.