L'Ajuntament de Figueres ha liquidat el pressupost de 2017 amb un romanent positiu de 5,6 milions d'euros (MEUR), 1,6 MEUR més que l'any 2016. L'alcaldessa, Marta Felip, ha assegurat que es tracta de la millor xifra registrada en els darrers sis anys, que el consistori va liquidar els comptes de 2011 amb un romanent negatiu de més de 9 MEUR. La gestió econòmica també ha permès reduir l'endeutament del 50,39% de l'any passat al 48,35%. Felip ha insistit que les dades són bones però que les arques municipals necessiten "encara més" ingressos corrents. Uns ingressos, ha dit, que garanteixen les accions del "dia a dia" i que s'aconsegueixen a través del impostos. En aquest sentit, tant Felip com el regidor d'Hisenda, Jordi Masquef, han assegurat que propostes "populistes" que proposen reduir l'IBI no són viables econòmicament.

Figueres ha tancat l'exercici de 2017 amb xifres positives. El romanent de tresoreria de l'any passat se situa en els 5,6 MEUR d'euros positius, 1,6 MEUR més que el 2016. L'alcaldessa, Marta Felip, ha remarcat durant la presentació de les xifres que en els darrers set anys s'han recuperat 14 MEUR. I és que l'any 2011, el romanent es trobava en números negatius, amb més de 9 MEUR.

Des del 2014 l'import ha anat remuntant dels 3 MEUR fins a sobrepassar els 5 MEUR el 2017. Felip assegura que es tracta de xifres positives que permetran seguir fent inversions sostenibles. També ho avala la reducció de l'endeutament, que l'any passat se situava al 48.35%. Aquesta situació els permetrà continua fent préstecs.

Felip ha insistit que l'any passat va ser un any d'inflexió per la dificultat d'aprovar els pressupostos però que aquest 2018 la situació s'ha normalitzat. Entre altres dades, ha destacat també que l'estalvi net se situa en els 7,9 MEUR.

Tot plegat, ha dit, es fruit de la "correcta confecció del pressupost equilibrant ingressos i despeses". L'alcaldessa, però, ha dit que malgrat les dades positives, el consistori necessita incrementar els ingressos corrents que generen els impostos. En aquest sentit, ha dit que els "alarmen" les propostes "populistes" que plantegen la rebaixa de l'IBI. "S'ha de ser realista", ha remarcat el regidor d'Hisenda, Jordi Masquef.

Els Serveis Socials i el nou CDA

D'altra banda, l'Ajuntament ha posat en marxa el nou Centre de Distribució d'Aliments (CDA) del carrer Escoles. L'equipament, que gestiona Càritas, permet emmagatzemar en un únic espai més de 120 palets de productes bàsics, més del doble de la capacitat que tenien fins ara. També preveuen obrir en les properes setmanes les noves dependències dels Serveis Socials al carrer Sant Pau. Les obres ja estan acabades i l'equipament només està pendent del mobiliari.

Felip ha explicat també que properament instal·laran una pilona hidràulica al carrer Escoles que pacificarà aquest tram per evitar l'acumulació de vehicles que s'hi aturen per recollir aliments. D'aquesta manera, només s'hi permetrà l'accés als veïns i es convertirà en un "camí segur" per als alumnes que es dirigeixen a l'Institut Muntaner i a l'escola Sant Pau.