Roses dóna el tret de sortida als Pressupostos Participatius del 2019. L'Ajuntament sotmetrà a decisió popular una partida de 300.000 euros en el capítol d'inversions del Pressupost Municipal, una xifra que dobla la partida de l'any anterior.

Amb aquesta iniciativa es fa un salt qualitatiu en qüestió de transparència, qualitat democràtica i govern obert al municipi. "Els Pressupostos Participatius són perquè la ciutadania pugui decidir què vol, i quin és el destí de les obres", apuntava el regidor d'Economia i Hisenda Marc Danés a la roda de presentació, afegint que des de l'Ajuntament es vol potenciar la participació ciutadana i que han doblat la partida perquè volen fer partícips directes els veïns i veïnes del debat públic que de ben segur ajudarà a millorar la vila.

Al seu torn, l'alcaldessa Montse Mindan ha assegurat que "des del consistori es segueix enfortint el paper dels rosincs i rosinques amb nous i millorats mecanismes de decisió i de participació, mecanismes que alhora ens permeten conèixer de primera mà i de forma molt més directa les inquietuds dels nostres veïns i veïnes".

Francesc Coral, representant de l'empresa Mirada Local, especialitzada en participació ciutadana, ha remarcat la importància de plantejar bé les propostes. Ha recordat que s'ha de tractar d'un projecte d'inversió.

Des d'avui fins al 23 d'abril

A partir d'avui, les propostes dels rosincs i rosinques majors de 16 anys empadronats al municipi ja es poden fer arribar al govern municipal a través de la seva pàgina web, o bé presencialment a través de bústies al Servei d'Atenció al Ciutadà (SAC), l'Oficina de Turisme i la Biblioteca Municipal. El termini es tancarà el dia de Sant Jordi, el 23 d'abril.

En aquest punt, s'iniciarà la segona fase. Els tècnics municipals miraran si les propostes compleixen els requisits, s'estima el seu cost aproximat per veure si superen els 300.000 € i s'explica els motius pels quals les propostes denegades no han passat la validació tècnica. Com a novetat, es farà un Fòrum Ciutadà de Participació, una jornada participativa oberta a tota la ciutadania per tal de filtrar les propostes.

Es dobla la partida del 2018

Pels Pressupostos Participatius del 2018 es van rebre més de 500 propostes i l'Ajuntament va destinar 150.000 euros en plans d'inversió. Enguany, però, i a causa de l'èxit de participació de l'edició anterior, la partida s'augmenta a 300.000, és a dir, el doble. Durant l'any anterior es varen aprovar quatre projectes, que eren: un cartell que donés la benvinguda al poble, un parc per gossos, una aula gastronòmica i un parc per a infants. Avui en dia, aquests projectes estan a punt d'instal·lar-se físicament.