L'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes portarà a terme demà un homenatge al Mosso, Santos Santamaría, que va morir en l0atemptat d'ETA el 17 de març de 2000, a Roses.

A les onze del matí se celebrarà una missa a la parròquia de Santa Maria.

Una hora més tard, al lloc de l'atemptat, a Santa Margarida, hi haurà una ofrena floral. A l'encreuament entre l'avinguda de la Platja i l'avinguda Gola de l'Estany un monòlit recorda els fets.

A l'acte s'espera la presència de familiars, representants de l'administració i de diferents forces policials i cossos d'emergències.

L'acte d'homenatge es realitza cada any. Enguany es compleixen disset anys d'uns fets que van commocionar la població.

Davant l'hotel Montecarlo es va anunciar, amb un comunicat al diari Gara, que hi havia un cotxe bomba.

Les policies es van mobilitzar per a desallotjar les persones que es trobaven als edificis propers i marcar un perímetre de seguretat. Però va explotar abans del previst i un dels agents dels Mossos, Santos Santamaría, de 32 anys, va morir per l'impacte dels trossos de metralla.

L'explosió va causar nombrosos danys. Va calcinar un autobús que es trobava davant l'hotel i va danyar els edificis propers.

Santos Santamaria va ser el primer mosso assassinat per ETA i l'atemptat el tercer a les comarques gironines comès per la banda terrorista. El 1997 va fer explotar dos artefactes a Lloret de Mar i el gener de 2001 una bomba a la delegació de Defensa de Girona.