Marissa Resta encapçala un projecte que atrau docents, famílies, alumnat i tothom interessat en el món de l'ensenyament i l'educació. Un dia a l'any, el seu poble, Vilafant, es converteix en la vila educadora de l'Alt Empordà.

Com s'ha enfocat aquest any Vilafant, Vila educadora?

D'uns anys ençà dediquem Vilafant, Vila educadora a una temàtica diferent. Els dos últims anys, ho hem centrat en la importància de la música i de l'esport en l'educació. Aquest any, volem donar importància als centres educatius. Volem donar protagonisme a les escoles, a la llar d'infants, a l'institut i a l'Espai Jove.

De quina forma se'ls proporciona aquest protagonisme?

Sempre he dit que l'educació comença a casa, però hem de reconèixer que l'escola fa una gran feina. Volem que professors, mestres i alumnes facin sentir la seva veu i ens consta que venen amb moltes ganes d'explicar els seus projectes. Les Mèlies, matemàtiques; l'institut, el treball relacionat amb l'holocaust nazi; la llar d'infants, els oficis; el Sol i Vent, un projecte de lectura; la Mare de Déu del Mont ens presenta el seu funcionament del dia a dia; l'Espai Jove parlarà sobre la seva funció com a espai educatiu, i per acabar-ho d'arrodonir tindrem la intervenció de l'Escola de Música, que ens porta una actuació del seu combo.

A qui va adreçada aquesta iniciativa?

És una trobada adreçada a tothom i ofereix un espai obert a la discussió sobre diversos aspectes de l'educació i amb riquesa de diversitat de punts de vista. El format de la trobada consisteix en les diferents ponències breus, les presentacions dels projectes i les exposicions. Aquest any n'hi ha quatre, d'exposicions.

Com descriu Vilafant, Vila educadora ?

És una jornada que ens reuneix persones de diferents àmbits: professionals del món docent, pares, avis i nanos. Allò que ens agrada és que sigui una jornada participativa i que també s'hi interessi com més gent millor. Per això animem tothom a venir, i que s'inscriguin de forma presencial o per correu electrònic a serveispersones@vilafant.cat.

Què destaca de les ponències que es presenten en aquesta edició?

Vilafant,Vila educadoraés plural i enriquidora. Aquest any hem convidat dos ponents molt interessants, la directora de l'Escola del Far d'Empordà, Rosa Maria Moret, que ens ve a parlar sobre els projectes interdisciplinaris en una escola rural-cíclica, i el doctor en Biologia i investigador de Genètica David Bueno, que ens presenta una conferència amb un tí- tol molt suggerent: Sorpesa! Què li agrada aprendre al cervell?

El context de la jornada també és l'idoni per reconèixer els alumnes que han destacat aquest curs.

Així és. Un any més, i aquest ja és el cinquè, lliurem les Beques a l'Excel·lència a aquells alumnes de quart d'ESO de l'Institut de Vilafant que tenen els millors expedients acadèmics. És un dia important per a ells. I també premiem el guanyador d'un concurs de dibuix que ens permet il·lustrar el cartell de la Vilafant, Vila educadora. Aquest any és en Marc Soriano Munt, alumne de 4t de l'Escola Sol i Vent.

Se sap més o menys quanta gent pot arribar a assistir a la jornada?

Cada any hem tingut una molt bona assistència de gent, però per a una millor organització és important que es facin inscripcions amb temps. La inscripció, per cert, és gratuïta. Com més aviat sapiguem quantes persones vindran de públic, més fàcil serà calcular la quantitat d'esmorzar que hem de preparar i quants voluntaris del Cau poden venir a fer de monitors per ocupar-se dels nens més petits quan els seus pares estan escoltant les presentacions i conferències.