Castelló d'Empúries ha iniciat una nova campanya centrada en l'àmbit de la salut i la família. Aquesta iniciativa s'ha materialitzat en un cartell que reuneix diverses conferències impartides per professionals de diferents àmbits de la salut.

El cicle de conferències, que es va iniciar el mes de febrer i que acabarà el 21 de març, està organitzat pel Departament de Benestar Social i Família, i pel Departament d'Ensenyament del municipi de Castelló d'Empúries.

Les conferències fetes durant el mes de febrer es van repartir en tres sessions que abordaven qüestions d'àmbit familiar des del punt de vista educatiu, i també temes de salut i benestar personal. La primera, titulada Educar sense cridar, es basava a donar estratègies i instruments als pares i mares per educar amb serenitat i coherència quan es produeixen situacions i reptes en la vida quotidiana. La xerrada va ser impartida per Alba Castellví, sociòloga, educadora i mestra, el dia 1 de febrer. La segona xerrada va ser a càrrec de Lourdes Díaz, infermera del CAP de Castelló d'Empúries. En les sessions del dia 21 i 23 de febrer, Díaz va optar per oferir als assistents una sèrie de recomanacions i trucs per tal de ser actius a casa, a la feina i durant el temps lliure, i també per prendre consciència de la importància de l'activitat física per tal d'afavorir el benestar personal.

Un espai per a les famílies

Al cicle de conferències, la psicòloga Gisela Rodríguez hi va tenir un espai destacable. Va ser l'encar­regada de dur a terme tres sessions monogràfiques, dues el febrer i una al març, centrades en el tema de l'empoderament familiar. La primera, el dia 8 de febrer, va tractar el tema de com gestionar l'autoritat sense culpa. La segona, el dijous 22 de febrer, posava llum al tema de l'autoestima en adults i infants. La tercera i última sessió de Gisela Rodríguez va ser el darrer dijous 8 de març i abordava el tema de l'educació emocional i l'acceptació de les emocions. Les seves sessions, apunta el tècnic de benestar social Lluís Riera, “es basava en un espai d'intercanvi molt interessant i educatiu en el qual les famílies podien resoldre dubtes”. Dubtes sobre la criança, educació, o prendre consciència a través dels diferents consells.

Tres ocasions més on reflexionar

Encara falten tres sessions per poder gaudir d'aquestes conferències. Rebecca Fons, naturòpata iridòloga, el dijous 15 de març, parlarà sobre gestionar l'estrès utilitzant les propietats d'olis essencials. “Més que una conferència serà un viatge cap a l'interior”, assegura la professional. Després serà el torn de la segona intervenció de Lourdes Díaz, infermera del CAP del municipi, que parlarà el 14 i 16 de març sobre com promocionar la salut mitjançant l'alimentació saludable. Menjar bé és fonamental per millorar el benestar personal i tractar malalties cròniques com ara la diabetis, el càncer de còlon o l'obesitat. La conferència que tancarà aquest cicle serà la de Maria Payan, la també infermera del CAP de Castelló. El dia 21 de març, Payan parlarà de les malalties més comunes dels nens en l'etapa dels 6 mesos als 3 anys: febre, refredats, varicel·la, gastroenteritis o convulsions febrils.

Les conferències es fan a la capella Santa Clara, el Casal de Castelló i el d'Empuriabrava i la Llar d'Infants. A la web de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, d'aquí a pocs dies, es podrà trobar el programa de la propera edició del cicle, que serà durant els mesos d'abril i maig.