La temàtica central del concurs és el municipi de Roses i s'estableixen tres categories temàtiques específiques: Rosa Natural Roja, poema sobre la vila de Roses; Rosa Natural Groga, poema sobre la vida al mar a Roses; i Rosa Natural Blanca, poema sobre els monuments de Roses.

Cada participant podrà concursar a les categories que desitgi, amb un màxim d'una obra per categoria, tot i que només podrà obtenir un premi. Les obres han de ser originals, inèdites i no poden haver estat premiades en altres concursos. L'extensió ha de ser d'entre 14 i 40 versos i l'estructura mètrica és lliure. Cada poema ha de tenir un títol i ha d'estar signat amb un pseudònim.

La llengua utilitzada en les categories Rosa Natural Groga i Rosa Natural Blanca ha de ser el català, mentre que en la categoria Rosa Natural Roja es pot optar entre català o castellà. Els aspectes valorats pel jurat seran l'adequació a la temàtica proposada a cada categoria (10 punts), la qualitat literària (20 punts) i la correcció estilística i ortogràfica (10 punts). Totes les categories tindran com a premi una placa commemorativa i 375 €.

Les obres s'han de lliurar electrònicament a través de www.seu-e.cat/web/roses, acompanyades per una instància genèrica amb les dades de la persona participant, o bé aportant el poema en format paper al Servei d'Atenció al Ciutadà, fins al dia 30 d'abril. El veredicte del jurat -format per l'assessor de Cultura de l'Ajuntament, un representant de Rotary Club, la directora de la Biblioteca Municipal, dos professors de literatura i una poetessa-, es farà públic el 2 de juny (20 hores), a Ca l'Anita, en un acte inclòs dins la programació de la Fira de la Rosa 2018.

Han assistit a la presentació, Maria Terrades i Ramon Danés, del Rotary Club; i Montse Mindan i Francesc Giner, de l'Ajuntament de Roses.