El primer parc internacional de Cel Fosc s'ha convertit en un nou atractiu de les comarques gironines. Aquest espai, ubicat a Albanyà (Alt Empordà), inclou uns 90 quilòmetres de bosc amb escassa contaminació lumínica.

L'Observatori Astronòmic d'Albanyà és el primer del món que aconsegueix les dues distincions de cel fosc que atorguen diferents organismes. L'Observatori neix lligat al càmping Bassegoda Park però ara s'emancipa i treballa per atreure nous públics. L'equipament compta amb el telescopi més potent de la demarcació i el mes que ve estrenarà millores com unes grades calefactades. Fins ara, han fet 200 sessions del que han batejat com a 'xous astronòmics'. Aquest producte de turisme astronòmic ha de servir per potenciar l'oci natural nocturn i desestacionalitzar la temporada. L'any passat, turistes de Xina o Japó han vingut expressament a l'Empordà per gaudir de l'experiència "de fusionar-se amb l'Univers", tal i com l'anomena un dels seus impulsors, Pere Guerra.

La contaminació lumínica ha convertit l'observació d'estrelles i planetes en un nou atractiu turístic. Des del càmping Bassegoda Park, ubicat a Albanyà, aquest reclam turístic va començar de forma anecdòtica amb una preocupació pels ocells. El director de l'establiment, Esteve Guerra, recorda que una nit del 2007 el va despertar el cant d'uns ocells a les tres de la matinada. "Allà vaig veure que algun tema no l'estàvem fent bé", ha explicat. A partir d'aquí, van encarregar un estudi lumínic que va comportar canviar la lluminària de tot el càmping.

"Els primers a notar-ho van ser els veïns d'Albanyà, que miraven cap al càmping i ja no veien llums, ressalta Guerra. A partir d'aquí, l'Ajuntament es va plantejar seguir els passos de l'establiment turístic i contribuir a reduir la contaminació lumínica amb un nou enllumenat.

Aquestes dues actuacions han estat els primers passos per convertir-se ara en la meca del turisme astronòmic català. Un telescopi d'última generació ha estat la gran inversió que s'ha fet darrerament i que completa l'oferta. Entremig hi ha hagut "una gran tasca" per assolir segells de reconeixement internacional com explica el director de l'Observatori Astronòmic d'Albanyà, Pere Guerra.

El 2015, el càmping Bassegoda Park va obtenir el certificat Starlight que atorga una fundació internacional amb l'aval de la Unesco. L'any passat, es va convertir en el primer parc internacional de Cel Fosc de tot l'Estat després de la declaració de la International Dark Sky Association (IDA). Els germans Guerra presumeixen ara de ser el primer lloc del món que obté les dues distincions acreditatives de cel fosc.

D'accessori a troncal

L'interès astronòmic de Pere Guerra s'ha acabat convertint en una aposta "troncal" per al Bassegoda Park. El càmping ha vist com l'aposta pel turisme astronòmic els permet arribar a un públic que té "un cert nivell" tant des del punt de vista econòmic com també de conscienciació amb el medi ambient i respecte a la natura. I s'ha convertit en una "aposta estratègica". Tot i que administrativament es troba a l'Alt Empordà, la zona del càmping pertany a l'espai natural protegit de l'Alta Garrotxa.

L'observatori vol ser un reclam per a tota la demarcació i els seus impulsors estan treballant en paquets turístics conjunts amb altres operadors. Per aquest motiu, han passat a ser part del club de màrqueting de natura i turisme actiu del Patronat de Turisme Girona - Costa Brava. Ja han tancat "mitja dotzena d'acords" amb hotelers de l'Alt Empordà per captar turistes astronòmics. L'objectiu és esdevenir una "eina de territori" que "ajudi a desestacionalitzar", explica Guerra.

D'arreu i de tota tipologia

El 2017, l'Observatori va engegar el seu primer programa d'activitats i propostes. L'activitat estrella són els 'xous nocturns' on projecten imatges del telescopi a una pantalla gegant. La primera temporada ha tancat amb 4.500 visitants. Parelles amb escapades romàntiques, apassionats de la ciència i escoles i instituts són els principals perfils de turistes que reben.

Entre el públic, hi ha gent de Japó, Xina o de l'Argentina, que han vingut expressament a veure el cel fosc de l'Empordà. El director de l'Observatori precisa que la foscor "no és total", una possibilitat que al món només es dona a Namíbia o al desert australià.

Les novetats

El 21 d'abril d'aquest any començarà la segona temporada amb novetats com les grades calefactables per tal de millorar el confort del públic. A banda, estan treballant amb propostes pensades per a empreses. "Si hi ha una companyia de Barcelona que vol fer treball en equip, els hi preparem propostes", detalla Guerra.

Pere Guerra apunta que "les missions Apol·lo" per portar l'home a la lluna poden ser una proposta amb la qual treballar "valors de grup o mind fullness". Guerra ha explicat també que han fet el "fitxatge estrella" de Juan Carlos Casado, fotògraf especialitzat en astronomia i que té casa a l'Empordà. Casado és el president de l'observatori i també un dels protagonistes dels 'xous astronòmics'.

"El corrent de tornar a la natura és més que una moda", ha ressaltat Casado. El fotògraf ha comparat la iniciativa d'Albanyà amb les experiències d'observar aurores boreals des de zones àrtiques. També ha posat d'exemple com les Illes Canàries han aprofitat ser seu de l'Observatori astronòmic nord-europeu per oferir paquets turístics que atrauen gent de tot el món.

El vicepresident de l'IDA, Pere Orts, ha aprofitat l'acte per a reivindicar Albanyà com un "oasi de protecció que s'ha de protegir molt bé". Orts també ha recordat que la contaminació lumínica té "efectes provats" en la salut humana.