El portaveu municipal de Ciutadans (Cs) a l'Ajuntament de Figueres, Héctor Amelló, ha reclamat que es convoqui "amb caràcter urgent" la comissió de modificació i estudi del Reglament Orgànic Municipal (ROM) que regula els debats del ple per "reformar-lo i augmentar la participació ciutadana que ara no es dóna". El regidor recorda que el govern es va comprometre a això "el 2016 i també en una moció de Cs que va ser aprovada per unanimitat", però la comissió segueix pendent.

Amelló ha indicat que la modificació del ROM és imprescindible perquè "actualment l'alcaldessa és incapaç de regular els debats del ple" i es nega a habilitar eines "com un rellotge temporitzador i una limitació d'intervencions". Per al regidor, aquesta situació "els va bé als separatistes i a Compromís perquè no tenen propostes de ciutat" i porten a ple mocions que no tenen competència municipal.

"No solament volen debatre de coses que no són municipals, ni competència del ple i bloquegen els debats de ciutat, és que ni tan sols preparen els temes supramunicipals que porten", ha criticat. És per aquesta raó que el portaveu taronja demana que la modificació es realitzi en 2018 perquè "si no és així haurem d'esperar a 2019 i fer-la quan guanyem les eleccions".