Les obres del carrer de la Jonquera de Figueres van començar a principis d'aquesta setmana i, tal com havien alertat els comerciants, ja han començat a patir els estralls de la reurbanització. Alguns locals han tancat i d'altres, que havien de reobrir per aprofitar la Setmana Santa, no ho faran. L'Ajuntament havia anunciat al gener que les obres s'aturarien durant l'estiu per no perjudicar els comerços.

Bars com el Plag Cafè ja han abaixat la persiana a l'espera que «avanci l'obra». Així ho indica un cartell penjat a la porta de l'establiment. La seva propietària lamenta que l'Ajuntament no hagi acceptat la calendarització que van presentar signada la vintena de negocis. «Espero tenir menys pèrdues amb el local tancat, que no pas obert mentre al carrer hi fan les obres», diu.

D'altres havien aprofitat per tancar durant l'hivern i preveien reobrir amb l'arribada de la primvera, la Setmana Santa i els turistes. És per exemple el cas del restaurant España, que de moment continuarà tancat. Uns han hagut d'avançar l'horari de tancament de les 8 del vespre a les 6 de la tarda. Asseguren que no hi haurà noves contractacions, tal com solia passar els mesos turístics, i de moment ja hi ha cinc persones com a mínim afectades per un ERO per la no obertura de negocis.

També carreguen contra l'Ajuntament per l'estret marge en què se'ls va comunicar el canvi de programació en les obres. Els comerciants, però, estan estudiant mesures legals per danys i perjudicis. «Ha prevalgut l'interès de l'Ajuntament per sobre dels perjudicis dels comerciants. Les pèrdues econòmiques seran majors que la subvenció de la Generalitat (d'uns 270.000)», diuen.