La Subdelegació de Defensa de Girona, en col·laboració amb el Consorci del Castell de Sant Ferran de Figueres i el delegat de Defensa a Perpinyà, ha organitzat una trobada entre autoritats franceses i espanyoles, per difondre i donar a conèixer un dels principals monuments espanyols, el Castell de Sant Ferran, situat a Figueres.

La visita va tenir un marcat accent cultural, es va desenvolupar el passat 1 de març i va comprendre en una visita cultural dirigida pel Coronel Heras, actual director del Consorci sobre la història i les característiques de la fortalesa. Posteriorment van realitzar una visita als enclavaments més emblemàtics del Castell de Sant Ferran. Els guies especialitzats de "Les Fortaleses Catalanes", durant el passeig en Jeep pel fossat del castell, la visita a una mina i contramina i finalment acabar amb la vista a les cisternes i navegació per les mateixes, van donar a tots els assistents totes les explicacions necessàries.

La fundació privada cultural LES Fortaleses Catalanes (entitat sense ànim de lucre creada l'any 2002 amb la finalitat de divulgar el coneixement del Patrimoni Monumental Militar situat a l'espai cultural català incloent la Comunitat autònoma de Catalunya i el Departament dels Pirineus Orientals) va col·laborar en l'organització de la visita al Castell de Sant Ferran. Aquesta associació destaca per les seves activitats transfrontereres, pel seu paper com a partenaire espanyol en la redacció i desenvolupament de projectes, sent a més corresponsal d'entitats franceses implicades en l'estudi i preservació del patrimoni militar com les associacions: Vauban (Paris) i Alpifort (Grenoble).

Entre les autoritats franceses, va estar el prefecte del Departament dels Pirineus Orientals, el procurador de la República a Perpinyà, la presidenta de l'Alt Tribunal de Justícia, el Coronel Cap de la Gendarmeria i el Delegat de Defensa a Perpinyà. Per part espanyola, van assistir els seus homòlegs a Girona, com el subdelegat de Govern, el Subdelegat de Defensa, el comissari en cap de la Policia Nacional, Tinent Coronel Cap de la Guàrdia Civil.

L'objectiu d'aquesta activitat ha estat mantenir i acréixer els llaços entre les autoritats franceses i espanyoles, alhora que donar difusió al Castell de Sant Ferran.