La renúncia a l’acta de diputat al Parlament del conseller cessat Lluís Puig (exiliat a Brussel·les) va permetre a Ferran Roquer l’entrada a la cambra catalana, ja que s’havia quedat a les portes en les eleccions del 21-D.

- Com queda el panorama polític al Consell Comarcal amb la seva presa de possessió com a diputat al Parlament?

- En principi, continuo essent president del Consell Comarcal, com a mínim durant un temps més. Tenim temes pel que fa a l’organització interna que vull solucionar. Probablement, després, hi podria haver un canvi. El problema amb què ens trobem són els terminis que posa l’administració per resoldre els temes pendents. Tenim signat el conveni amb l’Ajuntament de Figueres per al centre de protecció i acollida d’animals domèstics i encara falta la Diputació. Aquesta seria una de les coses que m’agradaria deixar tancades. Ens hi vam posar el 2015 i encara no s’ha acabat.

- S’ha implicat directament en les negociacions per formar el nou govern de la Generalitat?

- No porto les negociacions, però des del grup parlamentari em mantenen informat. Crec que hi haurà una sortida, però és millor que no ens posem terminis. Aviat hi haurà una solució.

- Quina lectura fa de les picabaralles que s’han vist i sentit entre les formacions independentistes a l’hora de les negociacions?

- Potser es podia dur a terme les negociacions sense que hi hagués picabaralles públiques, però tampoc podem pensar que formar un govern per a quatre anys sigui una cosa senzilla. Els principals agents dels partits són fora del país, alguns d’ells a la presó i altres a l’exili. No podem pensar que estem duent a terme una negociació en unes condicions normals, si hi ha persones que són a Brussel·les i d’altres que són a la presó. A part d’això, l’Estat espanyol està torpedinant aquest procés. Val més que siguin unes negociacions llargues i que puguem lligar un govern estable per aquests quatre anys.

- Tornen a sonar timbals de noves eleccions...

- Tenim l’obligació d’entendre’ns i crec que ens entendrem. Si hi haguessin, de nou, eleccions, potser sí que seria un fracàs de país.

- La presència de l’exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, a Ginebra, afavoreix el procés?

- Amb l’Anna Gabriel a Suïssa i amb el president Puigdemont a Brussel·les, com els consellers Comín, Serret, Puig i Ponsatí, donen una dimensió internacional a un conflicte que, fins fa pocs anys, no era conegut a escala mundial. Això posa nerviós al govern espanyol i si aquesta internacionalització els tensa, vol dir que és positiva.

- La tensió política arran de la defensa de l’article 155 de la Constitució els ha fet replantejar el pacte de govern amb el PSC al Consell Comarcal?

- En principi, no. El govern del Consell Comarcal és estable. Aquest ha sigut un govern que ha funcionat i funciona. Permetrà poder invertir molts diners durant aquests quatre anys. Tenim la intenció de crear un servei tècnic nou per ajudar els ajuntaments petits, en una comarca com la nostra que té 68 municipis, una cinquantena dels quals tenen menys de mil habitants.

- Per on passa l’acció de govern del Consell aquest 2018?

- Volem continuar invertint al Centre de Tractament de Residus, que serà l’ecoparc de la comarca. També vam obtenir un ajut per valor d’un milió i mig del Feder per potenciar el turisme. També tenim previst ampliar aquest edifici del Consell, on s’agruparan tots els serveis que es presten en altres edificis. Amb la compra de l’edifici del costat, farem una oficina d’atenció al ciutadà.

- El centre d’acollida d’animals domèstics començarà el seu camí aquest any també?

- Requereix un triple conveni de finançament entre el Consell Comarcal i la resta de municipis de la comarca, l’Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona. La nostra intenció seria posar el projecte a licitació aviat i que es comencés a construir dins d’aquest exercici. El temps se’ns acaba.

- El Camí Natural de la Muga, com a dinamitzador turístic, ha funcionat bé?

- Sí. L’any passat, un estudi ens va donar que la despesa, que generaven els usuaris d’aquest camí, pujava tres milions d’euros. Això porta gent que consumeix aquí i, a nosaltres, ens toca posar les infraestructures a disposició d’aquells que vulguin exercir una activitat turística.