Ports de la Generalitat ha finalitzat les obres d’adequació de l’espigó de sorres al port del Port de la Selva (Alt Empordà), per potenciar el servei d’amarratge de la nàutica popular durant la temporada d’estiu i la integració de la instal·lació amb el passeig marítim de la població. Els treballs han suposat una inversió de 122.000 euros i un termini d’execució de quatre mesos.

El gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez Comes, acompanyat de l’alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, ha visitat aquest dimecres l’espigó de sorres, un cop finalitzades les obres. Aquest espigó de sorres té 100 metres de longitud. La part exterior té la funció de resguardar la zona de platja dels temporals i la part interior acull embarcacions de nàutica popular a l’estiu. A més, l’espai paviment és la zona de passeig perquè els ciutadans gaudeixin del mar.

Les obres han consistit en reforçar la part d’escullera, pavimentar el terra i instal·lar un pantalà de fusta de punta a punta, on del 15 de maig fins al 30 de setembre hi amarraran una quarantena d’embarcacions de nàutica popular. Entre el pantalà de fusta i el paviment de formigó s’ha col·locat una reixa que fa la funció de desguàs de l’aigua que arriba quan hi ha temporals. Sobre l’actuació Joan Pere Gómez ha comentat: “l’obra reforça el resguard de la platja dels temporals i potencia el servei a la nàutica popular en temporada alta”. Per la seva banda Josep Maria Cervera ha agraït l’esforç inversor de Ports de la Generalitat els darrers anys “per posar al dia les infraestructures de forma respectuosa amb el medi ambient com un element dinamitzador de l’activitat nàutica i pesquera de la població”.

L’actuació ha potenciat la integració port-ciutat, donant continuïtat al passeig marítim fins al mar i millorant l’accessibilitat a la zona a través d’una nova rampa per a persones amb mobilitat reduïda. En aquest sentit Gómez ha dit: “Continuem impulsant la sinergia port-territori amb noves zones de passeig per als ciutadans com hem fet amb l’espigó de sorres”.

Millora al port pesquer de Roses

Ports de la Generalitat està executant obres al port pesquer de Roses (Alt Empordà). El projecte engloba tres punts d’obra: el moll de Ribera, on amarra la flota de la nàutica popular i els xàrters nàutics; el moll dels magatzems dels pescadors, on amarra part de la flota pesquera; i el pantalà de formigó on amarra un part d’embarcacions de pesca de petita eslora. L’objectiu de l’obra és impulsar el servei a la pesca, la nàutica popular i els xàrters nàutics. L’actuació, que té una inversió de 680.000 euros, es preveu acabar al maig.

Joan Pere Gómez, acompanyat de l’alcaldessa, Montse Mindan, i el patró major de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, ha visitat aquest dimecres les obres del port pesquer.

L’actuació va començar a mitjans de gener al sector pesquer i al pantalà on amarren embarcacions petites, amb els enderrocs del moll de ribera del costat de la llotja i el moll de les casetes dels pescadors, ja executats. Aquesta setmana finalitzarà l’enderroc del pantalà fix. Sobre aquestes obres el gerent de Ports ha dit: “Millorem les infraestructures per modernitzar el port i potenciar activitats com la pesca en un port capdavanter en aquesta activitat a la Costa Brava”. Mentre s’executen les obres les embarcacions de tresmall i les de teranyina s’han traslladat temporalment a un altre punt de la dàrsena pesquera, per tal que els pescadors puguin continuar desenvolupant la seva activitat. De la repercussió de les obres amb l’activitat Antoni Abad ha destacat: ”Serà una millora que potenciarà una flota pesquera tant important com la de Roses”. Abad ha afegit: els nous molls ens permetran reordenar la flota i col·locar les embarcacions artesanals al moll de ribera”.

Per la seva banda l’alcaldessa de Roses ha agraït l’actuació de Ports, destacant que “la realització d’aquest projecte representa una gran millora per al sector pesquer rosinc, molt important a la població, així com l’obertura urbanística d’aquest espai, que molt aviat serà completada amb el projecte del passeig i mirador sobre el port pesquer que està a punt d’iniciar-se”.

Les obres continuaran amb la reparació estructural de les tres infraestructures dels molls enderrocats i la instal·lació els nous pantalans. Després, el paviment a les tres superfícies es renovarà i els norais o punts d’amarratge per a les embarcacions se substituiran en els molls i el pantalà.

A més, en el primer tram del moll de Ribera on s’amarra la nàutica popular, es col·locarà un graó de fusta longitudinal per accedir millor des del moll a les embarcacions petites. Així mateix, el moll de Ribera es dotarà de mobiliari urbà i jardineres. Amb tot, l’actuació convertirà la zona de ribera en un espai més integrat amb l’entorn urbà. Gómez Comes ha dit sobre la integració: ”millorem l’espai i potenciem l’encaix del port pesquer amb el teixit urbà amb més zones de passeig per als ciutadans”.