Ports de la Generalitat està executant les obres de millora del port pesquer de Roses (Alt Empordà) amb l'objectiu de renovar les instal·lacions i impulsar el servei de pesca, la nàutica popular i els xàrters. L'actuació, que compta amb una inversió de 680.000 euros, es va iniciar a mitjans de gener amb els enderrocs del moll de ribera i el de les casetes dels pescadors. La previsió és que aquesta setmana també s'enllesteixi la demolició del pantalà fix. Tot plegat servirà, segons el gerent de l'ens Joan Pere Gómez, per "modernitzar" l'equipament, a banda de donar resposta a una reivindicació del sector. Mentre duren els treballs, s'han traslladat les embarcacions de tresmall i de teranyina a un altre punt de la dàrsena esportiva. La previsió és que les obres acabin el proper mes de maig. D'altra banda, l'ens ha enllestit les obres d'adequació de l'espigó de sorres del port del Port de la Selva, per potenciar l'amarratge d'embarcacions recreatives i la integració de l'espai amb el passeig marítim. Els treballs han suposat una inversió de 122.000 euros.

Port de la Generalitat ha enllestit els enderrocs dels molls del port pesquer de Roses i aquesta setmana preveu acabar el del pantalà fix. Les obres, que es va iniciar el mes de gener, tenen l'objectiu d'impulsar el servei de pesca, la nàutica popular i els xàrters nàutics de les instal·lacions. En total s'hi invertiran 680.000 euros i la previsió és que les obres estiguin acabades el proper mes de maig. El gerent de l'ens, Joan Pere Gómez, ha assegurat que la intervenció donarà resposta a una demanda dels pescadors en un port "capdavanter" en aquesta activitat a la Costa Brava.

Per la seva banda, el patró major de la Confradia de Roses, Antoni Abad, ha afirmat que l'actuació "potenciarà" la flota pesquera i permetrà reordenar-la, col·locant les embarcacions artesanals al moll de ribera. L'alcaldessa del municipi, Montse Mindan, també ha remarcat la importància dels treballs que s'estan executant.

Un cop s'acabin els enderrocs, les obres continuaran amb la reparació estructural de les tres infraestructures i la instal·lació de nous pantalans. També es renovarà el paviment i se substituiran els norais o punts d'amarratge per a les embarcacions.

A més, en el primer tram del moll de Ribera on s'amarra la nàutica popular, s'hi col·locarà un graó de fusta longitudinal per accedir millor des del moll a les embarcacions petites. Així mateix, el moll de Ribera es dotarà de mobiliari urbà i jardineres. Amb tot, l'actuació convertirà la zona en un espai més integrat amb l’entorn urbà.

Adequació de l'espigó del Port de la Selva

D'altra banda, Ports ha enllestit les obres d'adequació de l'espigó de sorres del port del Port de la Selva. L'objectiu de l'actuació, en la qual s'han invertit 122.000 euros, és potenciar el servei d'amarratge de la nàutica popular durant la temporada d'estiu i la integració de la instal·lació amb el passeig marítim.

L'espigó, de 100 metres de longitud, té la funció de resguardar la zona de platja dels temporals. La part interior, en canvi, acollirà embarcacions recreatives. A més, la pavimentació de l'espai permetrà que s'utilitzi com a zona de passeig.

Les obres han consistit en reforçar la part de l'escullera, pavimentar el terra i instal·lar un pantalà de fusta de punta a punta. En aquest tram des del 15 de maig fins al 30 de setembre s'hi amarraran una quarantena d'embarcacions. Entre el pantalà de fusta i el paviment de formigó, a més, s'hi ha col·locat una reixa que fa la funció de desguàs de l'aigua que arriba quan hi ha temporals.

L'alcalde del municipi, Josep Maria Cervera, ha agraït l'esforç "inversor" de Ports en els darrers anys per "posar al dia les infraestructures de forma respectuosa amb el medi ambient". Tot plegat, ha dit, "com un element dinamitzador de l'activitat nàutica i pesquera de la població".