La Diputació de Girona insta el Parlament de Catalunya a aprovar de nou i de forma urgent les lleis suspeses o anul·lades pel Tribunal Constitucional (TC) per combatre l'"emergència social". El ple de la corporació ha aprovat per unanimitat la moció presentada per la CUP on també es demana que la Generalitat destini els recursos necessaris per fer-les efectives. El PDeCAT, que ostenta la presidència de l'ens amb 14 diputats, ha denunciat el que considera una "praxi generalitzada i deslleial" del govern espanyol de recórrer "qualsevol norma del Parlament o del Govern" al TC. Una pràctica, ha afegit, que ha "frenat" aquelles normes que responien a "una necessitat" del país i que consideren que cal recuperar. Durant la sessió, també s'ha aprovat per unanimitat una moció del PSC per demanar al futur govern de la Generalitat que pagui als ajuntaments el finançament pendent de les escoles bressol. Concretament, des del curs 2012-2013. També reclamen que l'executiu elabori una nova proposta de cofinançament per al proper curs.

La CUP ha presentat la moció sobre la restitució de les lleis suspeses o anul·lades pel Tribunal Constitucional per combatre l'"emergència social" al ple de la Diputació de Girona, tal com ja ha fet a altres punts del territori, com ara a Tarragona. El text ha aconseguit el suport de la resta de forces representades a la cambra. Des del PDeCAT, que té la presidència de l'ens amb 14 diputats, s'ha fet èmfasi amb el que consideren una "praxi generalitzada i deslleial" del govern espanyol que en els últims anys ha acudit al TC -un tribunal "de part i no parcial", segons el seu portaveu, Albert Piñeira- per deixar en suspens "qualsevol norma del Parlament o del Govern". Un fet, ha afegit, que va "en contra dels interessos dels ciutadans".

ERC també ha estat molt crític amb el govern espanyol i el TC i ha parlat d'"aspiral d'impugnació sistemàtica" que ha fet que des del 2006 aquest tribunal hagi tombat més de 46 lleis catalanes. Segons el seu portaveu, Pau Presas, aquesta és una pràctica que "arriba a l'absurd" perquè acaba frenant eines que ajuden a persones que estan per sota del llindar de pobresa. Per la seva banda, el PSC ha coincidit també amb la necessitat de "recuperar" aquestes lleis perquè eren "molt avançades" i "donaven resposta a les necessitats del país".

Demanen que la Generalitat pagui el que deu de les escoles bressol

En la sessió d'avui també s'ha aprovat per unanimitat una moció del PSC on s'exigeix al nou govern de la Generalitat que pagui el finançament pendent de les escoles bressol als ajuntaments des del curs 2012-2013. La seva portaveu, Consol Cantenys, ha fet referència a les sentències del TSJC que donen la raó als municipis que van denunciar el Govern pels incompliments i ha demanat que la Generalitat ho faci extensible a tots els municipis. En aquest sentit, la moció reclama que el nou executiu inclogui aquests imports pendents al pressupost d'aquest any i que faci una nova proposta de cofinançament per al curs vinent. Per altra banda, també especifica que la Diputació de Girona calculi la quantitat que Ensenyament hauria d'abonar "en concepte de retorn, de l'avançament de les quantitats provisionades en els programes de suport a les llars d’infants municipals i que exigeixi la seva transferència". Cantenys ha reconegut l'esforç d'aquest ens per suplir aquesta falta de finançament. Des del 2012 fins al 2017, la Diputació ha aportat uns 5,4 milions anuals per finançar les llars d'infants públiques.

La resta de forces s'han sumat a la moció i hi han votat a favor. La polèmica s'ha obert quan la CUP ha retret al PSC haver-lo hagut de gairebé "arrossegar" per incloure un punt de la moció on es reclama que l'estat espanyol restitueixi els ajuts que donava en l'etapa de 0-3 anys. Una decisió que, segons ha recordat el seu portaveu, Lluc Salellas, va prendre el govern de Zapatero. Aquesta observació també l'ha compartida el PDeCAT, que ja anunciat que estan en converses amb Ensenyament per buscar una "solució conjunta". Des del PSC han demanat disculpes pels errors del passat i han respost que el més important ara és "revertir la situació".

Finançament per ajudar a joves extutelats

En el ple també s'ha aprovat per unanimitat l'adhesió de la Diputació com a soci numerari al Clúster de la biomassa de Catalunya. I en clau social, ha prosperat amb el suport de totes les forces la moció de la CUP per ajudar a joves extutelats que queden "desemparats" i "sense llar" quan compleixen els 18 anys. Fins llavors, havien estat sota la protecció i atenció de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). La moció demana que els serveis socials de l'ens assessorin els tècnics dels ajuntaments en cas de detectar algun cas i que es faci un estudi sobre els habitatges que té la Diputació per veure si es poden posar a disposició dels municipis. El PDeCAT s'ha compromès a tirar endavant aquest estudi encara que ara mateix no disposen d'espais. Piñeira ha anunciat que en breu es tancarà un acord amb l'Ajuntament de Girona i la Generalitat sobre aquest tema. "La Diputació hi destinarà recursos", ha afegit, tot recordant que es pot donar a altres punts del territori.

Finalment, la CUP ha preguntat per una informació que apareixia avui a la premsa on es deia que el Tribunal de Comptes havia qüestionat la compra d'una planta de l'edifici Xaloc a Girona per part de la Diputació perquè "no va negociar per aconseguir un millor preu". El segon pis, situat a l'avinguda Sant Francesc, es va comprar per més de 433.000 euros. El vicepresident primer, Miquel Noguer, ha respost que "tot s'havia fet de forma correcta" i que s'havia comptat amb el vistiplau dels tècnics i amb l'informe favorable del Departament de Governació de la Generalitat. Un procediment que ara es repetirà, ha afegit, per comprar la planta de baix de l'edifici. Actualment estan pendents de l'informe de la Generalitat.