Els anys passen però els bons records es conserven. El 3 de març pròxim, una bona colla d'exalumnes de les Escoles Nacionals (antiga denominació de l'actual Escola Sant Pau de Figueres) tornaran a abraçar-se, a riure i a reviure temps d'infantesa que es remunten a fa més de mig segle.

Joan Vaquero i Pere Alvarado, els artífexs del retrobament, compten amb la complicitat de companys i companyes d'estudi per reunir com més gent millor. La intenció és sopar plegats, al Restaurant Pa Volador de Vilatenim, compartir una bona estona i rememorar velles anècdotes d'aula i de pati d'escola.

Any rere any, i aquest 2018 ja és el desè dels "nens" i el sisè de les "nenes" (abans, l'escola segregava per sexes), el grup s'ha anat fent més gran, però els organitzadors consideren que encara pot créixer més. Per això, faciliten els seus telèfons a tothom que va estudiar a les Escoles Nacionals entre els anys 1960 i 1970, perquè no hi hagi ningú que perdi l'oportunitat de sumar-se a la trobada. (Pere Alvarado: 649507179. Joan Vaquero: 637764037).

En aquesta edició, s'ha editat un llibret que conté textos farcits d'agradables records. Com el del mateix Joan Vaquero, que anota: "El fet de reunir-nos amb els antics alumnes, i saber com els ha anat la vida durant aquest temps, és tornar a revifar uns llaços d'amistat que havíem oblidat".

O Pere Alvarado, que, aprofita el salt al passat, per expressar un sentiment comú que és molt present: "En l'última trobada, vam anunciar que ens agradaria fer d'aquesta desena edició un esdeveniment especial, diferent, una mena de celebració per haver pogut aglutinar, durant deu anys, els retrobaments i records d'aquella infància notablement difícil, però al cap i a la fi, la nostra infància."

La mare de l'alcaldessa

Entre els autors, figura l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, exalumna, també, d'aquest centre educatiu. Ella ha escrit: "M'emociona especialment que l'esperit i els valors del Sant Pau es perpetuïn al llarg dels anys", i recorda que aquesta escola ha estat molt present en la seva família, no només per haver estat la seva escola, sinó perquè també va ser la de la seva mare.

El president del Consell Comarcal, Ferran Roquer, també ha dedicat unes paraules a tota una generació nascuda a l'inici de la segona meitat del segle XX. "L'escola i l'amistat són dos conceptes duradors amb el pas dels anys. El col·legi Sant Pau ha format generacions de persones. Les seves aules han estat un espai on nens i nenes han après, però també on han conviscut", ha dit Roquer.

L'actual directora del Sant Pau, Anna Monturiol, ha volgut fer un "modest homenatge" a persones anònimes que "gràcies al recull dels seus records, del seu pas per les Escoles Nacionals, contribueixen a rememorar el passat i homenatjar l'escola Sant Pau de Figueres".

Les exalumnes Mercè Serradell i Lourdes Jiménez també han posat el seu granet de sorra en el llibret. Elles fan una crida a les "nenes" de la seva generació, perquè s'animin a participar en la trobada, que ja reuneix més de cent persones (més homes que dones).