Mig miler de nois i noies de l'Alt Empordà convertiran, aquest dilluns, 19 de febrer, l'antiga ruta de l'exili en l'espai per al record d'un dels episodis més tràgics de la nostra història, en el marc de la commemoració del Dia Nacional de l'Exili i la Deportació.

Si bé l'efemèride es va complir el 5 de febrer passat, al llarg de tot aquest mes s'han organitzat actes d'homenatge a les víctimes dels fets del febrer del 1939. Així, des del món educatiu s'ha preparat una jornada de commemoració a l'exili republicà per a aquest dilluns, organitzada pels instituts de l'Alt Empordà integrats al Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust i amb el suport del Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera i el Servei Educatiu de l'Alt Empordà.

Al llarg del dia, es portaran a terme diferents activitats que impliquen uns 500 estudiants i que té com a escenaris municipis on es va viure la retirada de milers de persones: Figueres, la Jonquera, Agullana, Portbou, Elna, Cotlliure i Argelers.

Els actes comencen a Figueres, a la plaça de l'Ajuntament, a les 9 del matí, amb un parlament de Ramon Brugués, un dels testimonis que va viure l'exili, fugint de l'horror de la repressió. Els estudiants, tot seguit, enfilaran a peu el carrer de la Jonquera fins al monument a l'exiliat i, des d'aquí, continuaran seguint el camí de la fugida, en aquest cas per grups i en autocars, fins a la platja d'Argelers. En aquest entorn tan emblemàtic, tots els participants plegats retran tribut a les víctimes de l'exili en un acte de solidaritat. La idea és formar una cadena humana representant el perímetre del camp de refugiats.

Els instituts participants:

  • INS Narcís Monturiol
  • INS Cendrassos
  • INS Alexandre Deulofeu
  • INS Castelló d'Empúries
  • INS La Jonquera
  • INS L'Escala